Οι διεγέρτες προσομοιώνουν την αποστολή του σήματος για τη σύσπαση συγκεκριμένων μυϊκών περιοχών προκαλώντας επαναλαμβανόμενες συστολές σε διαφορετικά επίπεδα και ένταση ανάλογα με τον λόγο για τον οποίο χρησιμοποιείται: αποκατάσταση, ενδυνάμωση, αντιφλεγμονώδη και για τη θεραπεία του πόνου.
Κάθε άτομο έχει τη δική του αντιδραστικότητα που προκύπτει από τη φυσιολογία του νευρικού του συστήματος, ένα θεμελιώδες συστατικό χάρη στο οποίο είναι δυνατή η χρήση ηλεκτροδιεγέρτων.
Για να μάθετε περισσότερα: Τι είναι ο ηλεκτροδιεγέρτης και σε τι χρησιμεύει
Στην πραγματικότητα, μέσω της νευρικής ώθησης οι μύες συσπώνται και αυτή η κίνηση, εάν είναι επαναλαμβανόμενη και πραγματοποιηθεί πέρα από το μέγιστο όριο αντίστασης, επιτρέπει την ανάπτυξή τους.
Ωστόσο, μια ερώτηση που συνήθως τίθεται είναι: «είναι ο ηλεκτροδιεγέρτης κακός για την υγεία σας ;»; Προφανώς η απάντηση δεν μπορεί να είναι απολύτως αρνητική ή απολύτως θετική, καθώς, εκτός από τους διάφορους τύπους χρήσης στους οποίους αποδεικνύεται πραγματικό όφελος, υπάρχουν κατηγορίες που ενδέχεται να κινδυνεύουν από τη χρήση αυτού του τύπου συσκευής.
Ρίξτε μια ματιά πρώτα σε αυτούς τους ηλεκτροδιεγέρτες:
Ηλεκτροδιεγέρτης: πότε δεν πρέπει να το χρησιμοποιείτε
Βλάπτει η χρήση του ηλεκτροδιεγέρτη; Βασικά όχι, αλλά υπάρχουν συνθήκες στις οποίες δεν ενδείκνυται η χρήση του ή άτομα που, αντ’ αυτού, για άμεσες ή έμμεσες αιτίες, δεν μπορούν ποτέ να το χρησιμοποιήσουν.
Ας δούμε τι είναι και γιατί.
Ηλεκτροδιεγέρτης σε μικρότερη ηλικία
Η ηλεκτροδιέγερση, όπως και οι περισσότερες από τις δραστηριότητες, πρέπει να είναι πολύ καλά βαθμονομημένη στην περίπτωση των εφήβων, καθώς η μυϊκή τους αντιδραστικότητα βρίσκεται ακόμη σε φάση καθίζησης και η υπερδιέγερση θα μπορούσε να βλάψει τη διαδικασία ανάπτυξης.
Ακριβώς για αυτόν τον λόγο η χρήση τέτοιων συσκευών θα πρέπει να επιτρέπεται μόνο και αποκλειστικά για συγκεκριμένους λόγους όπως η μετεγχειρητική ή μετεγχειρητική ανάρρωση και μόνο υπό τον αυστηρό έλεγχο ιατρού ή ειδικευμένου επαγγελματία (φυσιοθεραπευτή ή φυσίατρο).
Ηλεκτροδιεγέρτης κατά την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό
Η κατάσταση της εγκυμοσύνης επιβάλλει πάντα περιορισμούς για να μην προκληθούν κανενός είδους κίνδυνοι για το έμβρυο και αυτό συμβαίνει και με τους ηλεκτροδιεγέρτες.
Αυτά, στην πραγματικότητα, κάνοντας ηλεκτρικές παρορμήσεις, θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ανάπτυξη των νευρώνων που ξεκινά από την τρίτη εβδομάδα και φτάνει μέχρι τον τοκετό. σε αυτήν την περίοδο, ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένες στιγμές (από τον δεύτερο έως τον πέμπτο μήνα με ιδιαίτερη αναφορά στις τελευταίες 60 ημέρες) στις οποίες η μέλλουσα μητέρα δεν πρέπει να υποβληθεί σε κανενός είδους εφαρμογές ενώ τους υπόλοιπους μήνες μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολύ αυστηρή ιατρική επίβλεψη μόνο για τις περιφερειακές περιοχές (βραχίονες και πόδια αλλά όχι τους μηρούς).
Απαγορεύεται απολύτως η χρήση ηλεκτροδιεγέρτων στον κορμό καθώς, εκτός από πιθανή βλάβη στο έμβρυο, μπορεί να εμφανιστούν αυθόρμητες συσπάσεις που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την εγκυμοσύνη.
Ηλεκτροδιεγέρτης και νευρολογικά προβλήματα
Όσοι πάσχουν από διάφορα νευρολογικά προβλήματα δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούν ηλεκτροδιεγέρτες καθώς θα μπορούσαν να εισέλθουν στη νευρική επικοινωνία και ως εκ τούτου να δημιουργήσουν βραχυκυκλώματα.
Σε περίπτωση που υποφέρετε από επιληψία υπάρχει επίσης ο πραγματικός κίνδυνος, ακόμη και αν χρησιμοποιούσατε τη χαμηλή ένταση, να εμφανιστούν ξαφνικές κρίσεις που προκαλούνται από τις συνεχείς παρορμήσεις ακόμη και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα από τη συνεδρία.
Ηλεκτροδιεγέρτης και καρδιακά ή/και αγγειακά προβλήματα
Μία από τις λειτουργίες του ηλεκτροδιεγέρτη, είτε άμεσου είτε έμμεσου, είναι να αυξάνει το επίπεδο ρευστότητας του αίματος καθώς μειώνεται η παραγωγή αιμοπεταλίων, έστω και ανεπαίσθητα.
Ακριβώς για αυτόν τον λόγο όσοι πάσχουν από διαταραχές που σχετίζονται με το κυκλοφορικό σύστημα ή το αίμα, όπως υπέρταση, θρόμβωση, ισχαιμία, ευθραυστότητα των τριχοειδών κ.λπ…) τείνουν να χρησιμοποιούν ηλεκτροδιεγέρτες υπό πολύ αυστηρή ιατρική παρακολούθηση και ποτέ ανεξάρτητα.
Για όλους όσους διαθέτουν τσιπ ελέγχου, όπως στην περίπτωση των βηματοδοτών, οι ηλεκτροδιεγέρτες θα μπορούσαν να παρεμβαίνουν στα προγραμματισμένα ερεθίσματα και να μην λειτουργούν πλέον με τον σωστό τρόπο.
Ηλεκτροδιεγέρτης και σοβαρές βλάβες στους μύες
Αυτή η πτυχή είναι που δεν προέρχεται τόσο από τις αντενδείξεις που συνδέονται με τη φυσική κατάσταση κάποιου, αλλά μάλλον από τη χρήση της συσκευής.
Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη, που οδηγεί σε βλάβες που μπορεί να είναι ακόμη και σοβαρές, όπως η ραβδομυόλυση (ρήξη πολλαπλών μυϊκών ινών), είναι ότι δεν στέκεστε ακίνητοι κατά την εκτέλεση των εφαρμογών και αυτό μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό ως αποτέλεσμα της διαφοράς στο ερέθισμα από τον μυ.
Ένα δεύτερο σφάλμα είναι αυτό της διάρκειας της εφαρμογής και της έντασής της, ίσως αλλάζοντας τις προγραμματισμένες ρυθμίσεις του ηλεκτροδιεγέρτη που σχετίζονται με τις τρεις θεμελιώδεις παραμέτρους, δηλαδή τη συχνότητα παλμού, τη διάρκεια και τη σχετική ένταση.
Οι συνέπειες, εκτός από τις ακραίες που έχουν ήδη αναφερθεί, μπορεί να είναι τόσο φλεγμονώδεις, επίπεδο μυών και τενόντων και υπερένταση.
Ηλεκτροδιεγέρτης παρουσία προσθετικών ή μεταλλικών πλακών
Η χρήση ηλεκτροδιεγέρτων σε περιοχές όπου υπάρχουν προθέσεις ή άλλα μεταλλικά στοιχεία αποθαρρύνεται έντονα, ειδικά εάν αυτό είναι πολύ αγώγιμο. Στην πραγματικότητα, η πρωταρχική συνέπεια θα μπορούσε να είναι μια πολλαπλή μετάδοση της ώθησης σε μυϊκές περιοχές εντελώς άσχετες με αυτές της εφαρμογής μέχρι, σε ακραίες περιπτώσεις, πραγματικές ηλεκτροπληξίες.
Συμπερασματικά: είναι ο ηλεκτροδιεγέρτης κακός για την υγεία σας;
Το να απαντήσετε αν ο ηλεκτροδιεγέρτης είναι καλός ή κακός είναι αρκετά εύκολο: όπως όλα τα πράγματα αν χρησιμοποιηθεί με τον σωστό τρόπο και, κυρίως, για τις σωστές ανάγκες, είναι πολύ έγκυρη βοήθεια, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών που έχουμε μιλήσει σε αυτό άρθρο, μπορεί να είναι αντιπαραγωγικό αν όχι πραγματικά επιβλαβές.
Επομένως, είναι προφανές, για παράδειγμα, να πούμε ότι ο ηλεκτροδιεγέρτης της κοιλιάς πονάει την καρδιά είναι λάθος αν δεν πάσχετε από καρδιακή νόσο ή δεν φοράτε βηματοδότη, αλλά η χρήση του ηλεκτροδιεγέρτη πονάει αν υποτιμάτε μια ολόκληρη σειρά παράγοντες που σχετίζονται με το ιατρικό ιστορικό σας.
Ως εκ τούτου, είναι απολύτως απαραίτητο η χρήση αυτών των συσκευών, ακόμη και στο οικιακό περιβάλλον, να γίνεται πάντα υπό αυστηρή ιατρική παρακολούθηση και πάντα μετά από προληπτικό έλεγχο.
Σημείωση: Σε αυτό το άρθρο έχουν αναφερθεί μόνο οι κύριες αντενδείξεις του ηλεκτροδιεγέρτη, ωστόσο έχουν παρουσιαστεί μόνο ως παράδειγμα και λόγω της πολυπλοκότητας του θέματος δεν κατέστη δυνατή η αναφορά όλων. Επομένως, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι οι περιπτώσεις στις οποίες ο ηλεκτροδιεγέρτης αντενδείκνυται μπορεί να είναι και άλλες, που δεν αναφέρονται σε αυτό το άρθρο.
Μπορεί να σας ενδιαφέρει:
Λάβετε νέα, εκπτώσεις και προσφορές σε προεπισκόπηση!
Χορηγούμενο περιεχόμενο. Αυτός ο ιστότοπος συμμετέχει στο Πρόγραμμα Συνεργατών της ΕΕ της Amazon, ένα πρόγραμμα συνεργατών που επιτρέπει στους ιστότοπους να κερδίζουν προμήθεια διαφήμισης μέσω διαφήμισης και σύνδεσης με τον ιστότοπο Amazon.it. Τελευταία ενημέρωση στις: 2022-01-06 / Σύνδεσμοι συνεργατών / Εικόνες από το Amazon Product Advertising API.