Νέες ελπίδες για ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου, μια από τις πιο διαδεδομένες ογκολογικές ασθένειες στην Ιταλία, στην πραγματικότητα μια ομάδα του ISS (Istituto Superiore di Sanità), με συντονιστή την Dtt.ssa Ann Zeuner του Τμήματος Ογκολογίας και Μοριακής Ιατρικής, ανακάλυψε μερικά » Κύτταρα ύπνου «υπερανθεκτικά στις θεραπείες που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Αυτή η ανακάλυψη, που έγινε δυνατή χάρη στην πολύτιμη συνεισφορά του ιδρύματος AIRC «προσθέτει μια σημαντική γνώση για τη χημειοανθεκτικότητα και τα καρκινικά βλαστοκύτταρα, τα οποία αποτελούν κρίσιμο στόχο στην καταπολέμηση του καρκίνου», όπως εξηγεί το Ινστιτούτο Υγείας.
Αδρανή κύτταρα
Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «Journal of Experimental and Clinical Cancer Research» αντιπροσωπεύει μια σημαντική εξέλιξη στη μάχη κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου και βοηθά τους ειδικούς να κατανοήσουν καλύτερα πώς τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να αντισταθούν στη θεραπεία.
Η μελέτη έδειξε ότι στους όγκους του παχέος εντέρου, ένα μικρό μέρος των κυττάρων είναι σε «αδρανή» κατάσταση, επομένως δεν πολλαπλασιάζονται τόσο ενεργά όσο τα άλλα, αλλά χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη καρκινογένεση, κατά συνέπεια είναι πιο ανθεκτικά στις θεραπείες.
Ένα βήμα μπροστά στην έρευνα
«Τα αδρανοποιημένα κύτταρα όγκου μπορούν να συγκριθούν με τους σπόρους των φυτών, καθώς μπορούν να παραμείνουν ανενεργά για μεγάλο χρονικό διάστημα και να αντισταθούν στις αντίξοες περιβαλλοντικές συνθήκες και στη συνέχεια να αφυπνίσουν και να αναγεννήσουν έναν όγκο πολλά χρόνια αργότερα», λέει ο Δρ. Zeuner.
Η μελέτη τους και η κατανόηση των αδύνατων σημείων τους είναι επομένως απαραίτητη για να μπορέσουμε να τα εξαλείψουμε ενώ βρίσκονται σε «αδρανή» κατάσταση ή τουλάχιστον για να αποτρέψουμε αυτά τα κύτταρα από το να επιστρέψουν στην ενεργή κατάσταση.
Ο εντοπισμός αδρανών κυττάρων και η μελέτη των μηχανισμών επιβίωσής τους αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών θεραπειών για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, προσθέτουν οι ειδικοί.