Κοιλιακός κολικός: τι είναι, συμπτώματα, αιτίες και θεραπείες
Τι είναι οι κοιλιακοί κολικοί
Οι κολικοί είναι ξαφνικοί μυϊκοί σπασμοί, από πολύ έντονο πόνο, που μπορεί να επηρεάσουν διάφορες περιοχές του σώματος, ιδιαίτερα τον κοιλιακό κολικό που επηρεάζει ακριβώς την περιοχή της κοιλιάς. Η προέλευση του πόνου είναι συχνά το παχύ έντερο, ιδιαίτερα η περιοχή του παχέος εντέρου, αν και οι επώδυνοι σπασμοί μπορεί να επηρεάσουν οποιοδήποτε σημείο.
Οι κοιλιακές κράμπες είναι συνήθως πολύ έντονες αλλά μικρής διάρκειας, με ένα χρονικό διάστημα που περιλαμβάνει σύσπαση και χαλάρωση πολύ λίγων στιγμών. Δεν αποκλείεται, ξεκινώντας από την πρώτη, να υπάρχουν αρκετοί κοιλιακοί κολικοί, ενδεχομένως και πιο έντονοι από τον προηγούμενο.
Όπως ήδη αναφέρθηκε, αυτό που προκαλεί τον πόνο είναι μια ξαφνική και ανεξέλεγκτη σύσπαση του λείου μυός (άρα ακούσια), η οποία μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες.
Συμπτώματα που σχετίζονται με κοιλιακούς κολικούς
Ο ξαφνικός και έντονος σπασμός είναι σίγουρα το κύριο σύμπτωμα του κοιλιακού κολικού, αν και δεν είναι το μόνο. Στην πραγματικότητα, ο πόνος μπορεί να συνδυαστεί με άλλες εκδηλώσεις, οι οποίες επομένως πρέπει να θεωρούνται φυσιολογικές εάν υποφέρετε από κράμπες. Μεταξύ αυτών των εκδηλώσεων, για παράδειγμα, υπάρχει άφθονη εφίδρωση, ιδιαίτερα συχνή όταν η κράμπα έχει εντερική και πεπτική φύση. σε περιπτώσεις πιο σοβαρής φλεγμονής, δεν μπορούν να αποκλειστούν συμπτώματα όπως πυρετός και ναυτία, έμετος ή διάρροια.
Άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με τον κοιλιακό κολικό, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην κατανόηση της αιτίας, είναι ο μετεωρισμός και ο μετεωρισμός, και μερικές φορές είναι δυνατό να ακουστούν βουητά στην περιοχή της πληγείσας περιοχής, εκτός από την παρατήρηση διχτυής σκλήρυνσης των μυών.
Κοιλιακός κολικός: αιτίες
Οι πιθανές αιτίες του κοιλιακού κολικού είναι πολλές και δεν είναι πάντα εύκολο να τις αναδείξουμε. Ένας τρόπος για να προσπαθήσετε να εντοπίσετε την αιτία του κοιλιακού κολικού είναι να προσπαθήσετε να εντοπίσετε το ακριβές σημείο από το οποίο προέρχεται, αν και αυτό δεν είναι πάντα δυνατό, επειδή η συγκέντρωση τείνει να μειώνεται όταν ο πόνος γίνεται πολύ έντονος (δηλαδή όταν φτάσετε στο αποκορύφωμα του μέγιστη μυϊκή σύσπαση).
Μία από τις κύριες αιτίες των κοιλιακών κράμπες είναι η διατροφή. Κάτω από την επιδερμίδα και τους μύες που καλύπτουν την κοιλιά, μάλιστα, υπάρχει ένα κοίλο όργανο, χωρισμένο σε πολλά τμήματα, που είναι το έντερο. Όταν, κατά τη φάση της πέψης (η οποία εμπλέκει ενεργά τα κύτταρα αυτού του οργάνου, τα οποία πρέπει να απορροφήσουν τα θρεπτικά συστατικά από προηγούμενα εισαγόμενα και εξουδετερωμένα τρόφιμα) κάτι πάει στραβά, μπορεί να δημιουργηθούν αρκετά σημαντικές τοπικές φλεγμονές, οι οποίες εκδηλώνονται με κοιλιακούς κολικούς.
Αυτή είναι σίγουρα μία από τις καταστάσεις που παρουσιάζονται πιο συχνά, αλλά σίγουρα δεν είναι η μόνη, γιατί τυχόν κράμπες μπορεί επίσης να προκληθούν από αποφράξεις του εντέρου, οι οποίες εμποδίζουν ουσιαστικά τη διέλευση αυτού που καταπίνεται. Με τη σειρά της, αυτή η κατάσταση αποδίδεται σε αιτίες διαφορετικής φύσης, που απαιτούν ενδελεχή επίσκεψη ειδικού (μεταξύ αυτών υπάρχουν, για παράδειγμα, κοινές ασθένειες όπως η εκκολπωματίτιδα, αλλά και πιο σοβαρές παθήσεις).
Μεταξύ των αιτιών των κοιλιακών σπασμών που συνδέονται με πεπτικά φαινόμενα, πρέπει να αναφερθεί η νόσος του Crohn, τα αίτια της οποίας δεν είναι ακόμη καλά γνωστά. Είναι αναμφίβολα μια αυτοάνοση νόσος, η οποία μπορεί να επηρεάσει διάφορα σημεία του πεπτικού συστήματος και να προκαλέσει πολύ σοβαρά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένου του κοιλιακού κολικού. Σε αυτή την περίπτωση, τα φλεγμονώδη φαινόμενα συνήθως διεγείρονται από την κατανάλωση ορισμένων τροφών, συμπεριλαμβανομένου του καφέ.
Ακόμη και ορισμένες αλλεργίες μπορεί να προκαλέσουν κράμπες στην κοιλιά Ποιος, για παράδειγμα, έχει δυσανεξία στη λακτόζη, μπορεί να συναντήσετε εκδηλώσεις αυτού του είδους εάν καταναλώσει τροφές που την περιέχουν. Το ίδιο ισχύει και για άτομα με κοιλιοκάκη, για την οποία η γλουτένη αντιπροσωπεύει τον παράγοντα ενεργοποίησης της φλεγμονής.
Επιπλέον, οι κράμπες μπορεί να προκληθούν από απλή δυσπεψία, που προκαλείται από τη δυσανάλογη κατανάλωση τροφών που δεν είναι ταιριαστά ή πολύ περίπλοκα για να αφομοιωθούν εύκολα, και υπάρχουν όλο και περισσότερες μελέτες που δείχνουν κάποια συσχέτιση της εκδήλωσης με το ψυχοσωματικό στρες.
Ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί η επίδραση της κατανάλωσης χαλασμένων τροφίμων: εάν τα τρόφιμα δεν αποθηκεύονται με τον κατάλληλο τρόπο, μπορεί να αναπτυχθούν ορισμένοι παθογόνοι μικροοργανισμοί όπως η Salmonella enterica ή ο Bacillus cereus, που προκαλούν παρατεταμένη φλεγμονή με την πάροδο του χρόνου, συνοδευόμενη από κράμπες και από οποιαδήποτε διάρροια. απορρίψεις.
Στα νεογνά, εξάλλου, οι λεγόμενοι «κολικοί» είναι συνηθισμένοι: αυτοί οι πόνοι που αντιλαμβάνεται το παιδί – και που μπορεί να προκαλέσουν ένα φαινομενικά ακίνητο κλάμα – προκαλούνται από τη φυσιολογική περιορισμένη ανάπτυξη του γαστρεντερικού σωλήνα, η οποία εμποδίζει την πλήρη πέψη ενός σύνθετες τροφές όπως το μητρικό γάλα. Αυτή είναι μια απολύτως φυσιολογική κατάσταση και η διαβούλευση με τον παιδίατρο μόνο καθησυχαστικό μπορεί να έχει.
Κοιλιακός κολικός στην εγκυμοσύνη
Ο κοιλιακός κολικός στην εγκυμοσύνη μπορεί να προκληθεί από όλους τους παράγοντες που αναφέρθηκαν παραπάνω, αλλά δεδομένης της ιδιαίτερης κατάστασης των ασθενών είναι σκόπιμο να γίνουν περαιτέρω διευκρινίσεις. Αν και οι κοιλιακοί κολικοί τις περισσότερες φορές δεν σχετίζονται με το έμβρυο, υπάρχουν περιπτώσεις όπου αυτό μπορεί να συμβεί.
Σε περίπτωση που ο πόνος εμφανιστεί στο πρώτο τρίμηνο, για παράδειγμα, οι σπασμοί μπορεί να είναι ενδεικτικοί μιας έκτοπης εγκυμοσύνης ή μιας αυτόματης αποβολής (σε αυτή την περίπτωση, συνιστάται να ελέγξετε για απώλεια αίματος και σε κάθε περίπτωση να επικοινωνήσετε με γιατρό ) στο δεύτερο τρίμηνο η πιθανότητα αποβολής μειώνεται, αλλά ο κοιλιακός κολικός μπορεί να προκληθεί από αποκόλληση πλακούντα ή πρόωρη προετοιμασία του οργανισμού για τον τοκετό.
Κοιλιακός κολικός: όλες οι θεραπείες
Όσον αφορά τις στρατηγικές επίλυσης του κοιλιακού κολικού, είναι σκόπιμο να διακριθούν σε διαφορετικές κατηγορίες. Μάλιστα, μπορούν να υιοθετηθούν βραχυπρόθεσμες λύσεις, που στοχεύουν αποκλειστικά στην ανακούφιση από τον πόνο, καθώς και μακροχρόνιες θεραπείες, που έχουν κύριο σκοπό να δράσουν στην αιτία πυροδότησης της φλεγμονής. Σε αυτές, λοιπόν, προστίθενται οι σωστές συνήθειες, για καθαρά προληπτικούς σκοπούς.
Φυσικές θεραπείες
Ανάμεσα στις λύσεις που μπορούν να υιοθετηθούν άμεσα υπάρχει, για παράδειγμα, η χρήση της τεχνικής της αναπνοής. Όταν αισθάνεστε τον πόνο που προκαλείται από τη σύσπαση, λοιπόν, καλό είναι να παίρνετε βαθιές αναπνοές, εισπνέοντας με τη μύτη και εκπνέοντας με το στόμα. Αυτή η τεχνική στοχεύει κυρίως στη χαλάρωση του μυαλού και του σώματος, στην εξουδετέρωση της συστολής και του συναφούς πόνου.
Εάν ο πόνος προκαλείται από δυσπεψία, είναι απαραίτητο να ελέγξετε τη φλεγμονή με μια θεραπεία μεγάλης εμβέλειας. η ιδανική λύση σε αυτή την περίπτωση είναι τα αφεψήματα, με περιεκτικότητα σε γλυκόριζα, μολόχα και άλλα αποστάγματα ικανό να καταπραΰνει τη φλεγμονή και να διευκολύνει την εντερική διέλευση. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όμως, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό για να υιοθετήσετε το φάρμακο -φυσικό ή μη- πιο κατάλληλο για τη συγκεκριμένη περίπτωση.
Φάρμακα
Υπάρχουν πολλά φάρμακα που μπορούν να ληφθούν τη στιγμή της κράμπας για την ανακούφιση του πόνου. Τα εν λόγω φάρμακα ανήκουν στην κατηγορία των αντισπασμωδικών, σκοπός της οποίας είναι η άμεση παρεμπόδιση της εκδήλωσης.
Από την άλλη πλευρά, μακροπρόθεσμα, είναι δυνατό να δράσουμε με τη λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, καθώς και αντιβιοτικών (εάν η αιτία του κοιλιακού κολικού είναι βακτηριακή). Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να συμβουλευτείτε γιατρό για πιο συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με το καταλληλότερο φάρμακο για την περίπτωσή σας.
Κοιλιακός κολικός: τι να φάτε
Αυτό που καθιστά δυνατή την πρόληψη της εμφάνισης του κοιλιακού κολικού είναι αναμφίβολα μια σωστή διατροφή, η οποία ευνοεί την εντερική διέλευση και προμηθεύει τον οργανισμό με όλα τα απαραίτητα για να μπορέσει να λάβει θρεπτικά συστατικά. Από αυτή την άποψη, τα φρούτα και τα λαχανικά σε μεγάλες ποσότητες δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή κάποιου . Αυτές οι δύο κατηγορίες τροφών, στην πραγματικότητα, παρέχουν στον οργανισμό μεγάλη ποσότητα διαλυτών ινών, οι οποίες ρυθμίζουν την αφόδευση, ευνοούν την «καλή» μικροχλωρίδα και αποτρέπουν κάθε είδους απόφραξη. Τα φρούτα και τα λαχανικά συνδυάζονται στη συνέχεια με δημητριακά ολικής αλέσεως, πλούσια σε πίτουρο, τα οποία δρα ως υποστήριξη για τη δραστηριότητα των διαλυτών ινών. Μην ξεχνάτε να πίνετε άφθονο νερό, καθώς χωρίς αυτό κανένα από τα συστατικά των τροφίμων που περιγράφονται παραπάνω δεν έχει τη δυνατότητα να δράσει επαρκώς.
Προφανώς, ο ενεργός τρόπος ζωής (που ευνοεί την απελευθέρωση μορίων κατά του στρες στο αίμα) και ο περιορισμός της ψυχολογικής έντασης με τεχνικές διαλογισμού ή ad hoc δραστηριότητες (συμπεριλαμβανομένης της γιόγκα) είναι λύσεις που, μακροπρόθεσμα, μειώνουν δραστικά την πιθανότητα έχοντας κοιλιακούς κολικούς.