Κολικοί: τι είναι, τύποι, συμπτώματα, αιτίες και θεραπείες
Ο όρος κολικός σημαίνει έναν ξαφνικό, βασανιστικό πόνο, σε ορισμένες περιπτώσεις κυριολεκτικά ακυρωτικός, ο οποίος μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε άτομο ανήκει σε όλες τις ομάδες του πληθυσμού. Πρόκειται για εξαιρετικά οξείς πόνους, οι οποίοι μπορεί να έχουν πολύ γρήγορη πορεία : αυτό σημαίνει ότι η φλεγμονή εκδηλώνεται με βίαιο τρόπο, αλλά γενικά διαρκεί της τάξης των δευτερολέπτων ή λεπτών (συνήθως όχι περισσότερο από 2) και στη συνέχεια διαλύεται αργά.
Ανάλογα με το πού συγκεντρώνεται ο κολικός, παίρνει ένα συγκεκριμένο όνομα.
Η διαφοροποίησή τους με βάση την περιοχή που επηρεάζεται είναι απαραίτητη αφού δεν υπάρχει κοινή αιτία που να προκαλεί αυτούς τους ξαφνικούς πόνους, αλλά αντίθετα, ανάλογα με το σημείο στο οποίο εμφανίζονται, μπορούν να μας επιτρέψουν να διερευνήσουμε συγκεκριμένα αίτια.
Γενικά, ωστόσο, οι κολικοί επηρεάζουν τόσο τους εκούσιους όσο και τους ακούσιους μυϊκούς ιστούς. Οι μύες, υπό κανονικές συνθήκες, κινούνται χάρη σε έναν πολύπλοκο βιολογικό μηχανισμό συστολής και χαλάρωσης και οι κολικοί δεν είναι τίποτα άλλο από μια ξαφνική και έντονη σύσπαση, που προκαλεί σπασμό.
Όπως μπορείτε να μαντέψετε, λοιπόν, οι κολικοί επηρεάζουν την κοιλιά, τα έντερα, τα νεφρά, το συκώτι και άλλους ιστούς.
Αν και ο πόνος συνήθως υποχωρεί μέσα σε δευτερόλεπτα, είναι καλό να γνωρίζετε ότι μπορεί να εξαπλωθεί στις γύρω περιοχές, προκαλώντας φλεγμονή σε μεγαλύτερη περιοχή. Επιπλέον, οι κολικοί συχνά συνοδεύονται από άλλα παρόμοια φαινόμενα.
Εδώ είναι λοιπόν όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για αυτήν την ενοχλητική διαταραχή, τις αιτίες της και τις πιθανές θεραπείες.
Κολικός νεφρού
Ο νεφρικός κολικός είναι ένας πόνος που συνήθως εκδηλώνεται κοντά στην οσφυϊκή περιοχή, ο οποίος μπορεί επίσης να εκτείνεται κοντά στον ομφαλό. Είναι ένας πολύ βίαιος τύπος κολικού, τον οποίο ορισμένοι ασθενείς περιγράφουν ως γροθιά ή, στη χειρότερη, μαχαίρι.
Ο βασανιστικός πόνος είναι τουλάχιστον περιοριστικός και ο κολικός του νεφρού γενικά συνοδεύεται από άλλα παρόμοια φαινόμενα.
Η χρήση αντιφλεγμονωδών τύπου ΜΣΑΦ μπορεί να είναι χρήσιμη για να σταματήσει τον πόνο, αλλά δεν δρα στην άμεση αιτία του προβλήματος. Καλό είναι να έχουμε κατά νου, μάλιστα, ότι οι κολικοί είναι μόνο η εκδήλωση μιας ενόχλησης του ανθρώπινου οργανισμού, επομένως η παρεμπόδιση του πόνου δεν είναι χρήσιμη για την επίλυση του προβλήματος.
Πολλοί κολικοί, ανάλογα με το σημείο στο οποίο βρίσκονται (άρα και με την αιτία που προκαλεί) συνοδεύονται από άλλους πόνους.
Ο νεφρικός κολικός δεν αποτελεί εξαίρεση: όσοι πάσχουν από αυτούς τους πολύ οξείς σπασμούς συνήθως εκδηλώνουν επίσης έμετο, ναυτία, ταχυκαρδία, ωχρότητα και την ανάγκη για ούρηση που συχνά συνοδεύεται από την αίσθηση ότι δεν έχει αδειάσει τελείως η κύστη.
Η κύρια αιτία του κολικού των νεφρών είναι η παρουσία λίθων. Οι πέτρες στα νεφρά είναι πραγματικά βότσαλα, σύμπλοκα αλάτων και μετάλλων που γίνονται πολύπλοκα, στερεοποιούνται και εμποδίζουν τις μικρές μεμβράνες φιλτραρίσματος των νεφρών.
Στη χειρότερη περίπτωση, οι πέτρες που σχηματίζονται είναι τόσο μεγάλες που εμποδίζουν τη ροή του υγρού, εμποδίζοντας κυριολεκτικά την ούρηση. Σε άλλες περιπτώσεις, ωστόσο, μικρότερες πέτρες εισχωρούν στους μικροσκοπικούς αγωγούς και, κάνοντας χώρο μέσα τους, δημιουργούν έναν πολύ δυνατό πόνο.
Οι αιτίες που προκαλούν πέτρες στα νεφρά που σχετίζονται με τους κολικούς είναι πολλές: μεταξύ αυτών υπάρχει η υπερβολική κατανάλωση οξαλικών, η πρόσληψη πολύ αλατιού, η κακή ενυδάτωση και ορισμένοι προδιαθεσικοί παράγοντες γενετικής φύσης.
Κοιλιακός κολικός
Μεταξύ των διαφόρων τύπων, οι κοιλιακοί είναι από τους πιο συνηθισμένους. Έχουν πολύ υψηλό επιπολασμό, καθώς αυτοί οι σπασμοί σχετίζονται με δυσλειτουργίες του πεπτικού συστήματος και η απλή δυσπεψία μπορεί επίσης να είναι μεταξύ των αιτιών.
Όπως αναφέρθηκε σε παλαιότερο άρθρο, λοιπόν, ο κοιλιακός κολικός επηρεάζει ολόκληρο το πεπτικό σύστημα: όχι μόνο το κόλον και – γενικότερα – το παχύ έντερο, γύρω από το οποίο συγκεντρώνονται τα περισσότερα φαινόμενα, αλλά και το έντερο, το λεπτό έντερο και το στομάχι.
Όπως και με άλλους κολικούς, ο κοιλιακός κολικός εμφανίζεται επίσης με ξαφνικό αλλά εξαιρετικά έντονο πόνο, ο οποίος μπορεί να επεκταθεί από το κάτω μέρος της κοιλιάς μέχρι την πλάτη, τη μέση και ακόμη και τη βουβωνική χώρα. Γενικά, αυτοί οι κολικοί έχουν μάλλον περιορισμένη διάρκεια, αν και μπορεί να είναι από τους πιο επώδυνους από όλους.
Αυτά μπορεί επίσης να συνοδεύονται από ναυτία και έμετο, αλλά ο πυρετός, καθώς και η παρατεταμένη διάρροια και το φούσκωμα μπορεί επίσης να είναι μεταξύ άλλων συμπτωμάτων.
Ο εντοπισμός των αιτιών των κοιλιακών κολικών μπορεί να είναι δύσκολος, λόγω του τεράστιου αριθμού παραγόντων που μπορούν να τους προκαλέσουν. Ανάμεσα στις πιο γνωστές αιτίες είναι αναμφισβήτητα η νόσος του Crohn, μια ακόμη ελάχιστα γνωστή χρόνια εντερική φλεγμονή, τα αίτια της οποίας είναι άγνωστα αλλά η οποία, σύμφωνα με όσα έχουν αποδειχθεί πρόσφατα σε επιστημονικές μελέτες, φαίνεται να αυξάνει την προδιάθεση για καρκίνο του παχέος εντέρου.
Άλλες πιθανές αιτίες κοιλιακού κολικού είναι η βακτηριακή λοίμωξη (πιο συγκεκριμένα στην περίπτωση τροφικής δηλητηρίασης ή που προκαλείται από μικροοργανισμούς που λαμβάνονται με τροφή), τυχόν αλλεργίες σε τρόφιμα ή συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων, εντερική απόφραξη ή μείωση της εντερικής επιφάνειας. Ακόμη και το άγχος και ορισμένοι τύποι κήλης μπορεί να είναι μεταξύ των αιτιών.
Από όσα ειπώθηκαν μέχρι τώρα, οι κολικοί της κοιλιάς μπορεί να προκληθούν τόσο από ασθένειες που επηρεάζουν το άτομο όσο και από λανθασμένες διατροφικές συνήθειες.
Γενικά, για την ανακούφιση των συμπτωμάτων, συνιστάται να πίνετε άφθονο νερό, να αποφεύγετε δυνητικά ερεθιστικά φαγητά και ποτά (συμπεριλαμβανομένου του τσαγιού και του καφέ) και να παίζετε αθλήματα, καθώς η κίνηση θα μπορούσε να διεγείρει περαιτέρω τον κύκλο συστολής-χαλάρωσης, ενισχύοντας τον πόνο. των κολικών.
Εκκολπωματίτιδα κολικού
Μεταξύ των διαφόρων αιτιών που σχετίζονται με τον κοιλιακό κολικό, υπάρχει μια συγκεκριμένη πάθηση του παχέος εντέρου: η εκκολπωμάτωση του κολικού. Τα εκκολπώματα είναι μικρές εισόδους που υπάρχουν στο κόλον, οι οποίες μπορεί να φλεγμονωθούν ή να αποφραχθούν, προκαλώντας όχι μόνο πόνο, αλλά και χαμηλή δραστηριότητα της βακτηριακής χλωρίδας, η οποία εμπλέκεται έντονα στη διαδικασία της πέψης (και όχι μόνο).
Οποιαδήποτε φλεγμονή ή διάτρηση αυτών των κλίσεων προκαλεί πολύ έντονο πόνο, στον οποίο πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή. Εκτός από τους κολικούς, άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με την εκκολπωμάτωση του κολικού είναι τα αιματηρά κόπρανα, η ευερεθιστότητα και η δυσκολία στην αφόδευση.
Κολικοί νεογνών
Τα μωρά κλαίνε χωρίς προφανή λόγο υποφέρουν, πιθανώς, από νεογνικούς κολικούς. Οι κολικοί με γάλα φόρμουλας είναι πολύ συχνοί, αλλά είναι επίσης συχνός σε μωρά που θηλάζουν και υπολογίζεται ότι 2 στα 5 μωρά υποφέρουν από αυτόν.
Είναι ακριβώς ο κοιλιακός κολικός που επηρεάζει τους ενήλικες, σε ορισμένες περιπτώσεις με την ίδια ένταση (που εξηγεί το αδιάκοπο κλάμα), ακόμα κι αν τα αίτια είναι διαφορετικά.
Συγκεκριμένα, τα παιδιά κάτω των 3 μηνών έχουν πεπτικό σύστημα που δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί επαρκώς, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να αφομοιώσουν σύνθετες τροφές όπως το γάλα. Επιπλέον, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση φαίνεται να σχετίζεται και με τον νεογνικό κολικό.
Είναι δύσκολο να κατανοήσουμε πώς να περάσετε τα μωρά από κολικούς, καθώς δεν υπάρχει παγκοσμίως αναγνωρισμένη ή ενιαία λύση, παρόλο που οι παιδίατροι σε όλο τον κόσμο εργάζονται για να βρουν μια οριστική θεραπεία.
Χολικός κολικός
Αυτός ο τύπος κολικού αναγνωρίζεται επίσης με το όνομα κολικός της χοληδόχου κύστης. Πρόκειται για πόνους που επηρεάζουν το συκώτι, άρα και το άνω μέρος της πλάτης, που προκαλούνται και σε αυτή την περίπτωση από την πιθανή παρουσία αλάτων.
Συγκεκριμένα, οι κολικοί των χοληφόρων, ωστόσο, προκαλούνται από συσσωματώσεις περίσσειας χοληστερόλης, που εμποδίζουν τις ηπατικές δραστηριότητες, αποτελώντας μια πολύ σοβαρή απειλή. Επιπλέον, η διάκριση του χολικού κολικού από τον κολικό του νεφρού είναι απλή: ενώ στη δεύτερη περίπτωση ο πόνος τείνει να μειώνεται, όταν ο πόνος χτυπά το συκώτι ο σπασμός είναι ανοδικός και εκτείνεται προς τους ώμους.
Ο κολικός των χοληφόρων μπορεί επίσης να συνοδεύεται από συγκεκριμένα συμπτώματα, όπως πυρετό, έμετο και ναυτία. Ειδικότερα, ο πυρετός δεν πρέπει να υποτιμάται: εάν εμφανίζεται σε συνδυασμό με κολικούς των χοληφόρων, καλό είναι να παρέμβετε κατάλληλα, καθώς η υψηλή θερμοκρασία σχετίζεται με συνεχιζόμενη φλεγμονή, η οποία μπορεί να υποδηλώνει διάτρηση των αγωγών που μεταφέρουν τη χολή στο έντερο. θα ήταν μια πολύ επικίνδυνη επιπλοκή. Ένα άλλο σύμπτωμα που συνήθως σχετίζεται με τον κολικό των χοληφόρων είναι η παρατεταμένη, ανοιχτόχρωμη διάρροια.
Συγκεκριμένα, όμως, ποια είναι τα αίτια του κολικού των χοληφόρων; Όπως φαίνεται από την αιτία που προκαλεί το πρόβλημα, που είναι η υπερβολική χοληστερόλη, ο βασικός λόγος για τον οποίο εμφανίζονται αυτοί οι πόνοι είναι η κακή διατροφή. Ακολουθώντας έναν ανενεργό τρόπο ζωής, η κατανάλωση πολλών λιπαρών και λίγων λαχανικών μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση χοληστερόλης στο αίμα και το συκώτι, προκαλώντας έτσι την εμφάνιση κολικών της χοληφόρου, εκτός από άλλες δυσλειτουργίες.
Κωλικός των ωοθηκών
Πολλές γυναίκες παραπονιούνται για πόνο στην περιοχή των ωοθηκών, που σε ορισμένες περιπτώσεις αναγνωρίζονται ως κολικοί. Σε αντίθεση με όλα τα άλλα που παρουσιάστηκαν μέχρι τώρα, ο κολικός των ωοθηκών είναι σε ορισμένες περιπτώσεις φυσιολογικός, ακόμα κι αν η ευαισθησία σε αυτούς διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Αυτό συμβαίνει γιατί σε πολλές περιπτώσεις ο κολικός των ωοθηκών γίνεται αντιληπτός στη μέση του εμμηνορροϊκού κύκλου (αν αυτός είναι κανονικός), που αντιστοιχεί στην αποβολή του ωαρίου από το ωοθυλάκιο. Ο λόγος πίσω από αυτόν τον πόνο σχετίζεται με τη δραστηριότητα του ωοθυλακίου, το οποίο διευρύνεται και έρχεται σε επαφή με ένα πυκνό σύμπλεγμα νεύρων και στη συνέχεια χαλαρώνει μετά από μερικές ημέρες.
Ακόμη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο κολικός των ωοθηκών μπορεί να θεωρηθεί αρκετά συχνός, ειδικά τους πρώτους μήνες: η εμφύτευση του εμβρύου στη μήτρα και η επακόλουθη ανάπτυξή του προκαλούν μια συγκεκριμένη πίεση στις ωοθήκες, προκαλώντας έτσι την αντίληψη του πόνου.
Όταν ο κολικός των ωοθηκών δεν εμφανίζεται ούτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ούτε στη μέση του εμμηνορροϊκού σας κύκλου, καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν ειδικό.
Μεταξύ των άλλων αιτιών του κολικού των ωοθηκών μπορεί στην πραγματικότητα να υπάρχουν τυχόν κύστεις, καθώς και νεοπλασματικοί σχηματισμοί που χρήζουν άμεσης θεραπείας. Σε πολλές περιπτώσεις, ωστόσο, οι μη φυσιολογικοί κολικοί των ωοθηκών συνδέονται εσφαλμένα με αυτόν τον ιστό, καθώς μπορεί να είναι οσφυϊκός, σκωληκοειδίτιδα ή εντερικός κολικός, που επεκτείνονται και φτάνουν στο αναπαραγωγικό όργανο, δίνοντας την εντύπωση ότι είναι η πηγή.
Τέλος, υπάρχουν και άλλες παθολογίες ή προβλήματα που σχετίζονται με τον κολικό των ωοθηκών και δυστυχώς μεταξύ αυτών είναι η αυτόματη αποβολή, η έκτοπη κύηση ή η ενδομητρίτιδα.
Πολλά από αυτά τα φαινόμενα δεν συνδέονται άμεσα με μια κακή συνήθεια ή συγκεκριμένη συμπεριφορά, επομένως δεν μπορούν να προβλεφθούν. Η μόνη λύση για να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα εμφάνισης μιας από αυτές τις αιτίες κολικού των ωοθηκών είναι να ακολουθήσετε έναν υγιεινό και δραστήριο τρόπο ζωής, να τρώτε ισορροπημένα και να αποφεύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο τις πηγές στρες.
Συχνές Ερωτήσεις FAQ
Πρόκειται για πολύ οξείς πόνους, ποικίλης διάρκειας αλλά γενικά σύντομους και διαλείποντες, που επηρεάζουν διάφορους ιστούς.
Οι κολικοί είναι η εκδήλωση ενός προβλήματος από τον οργανισμό, επομένως είναι απαραίτητο να εντοπιστεί η πάσχουσα περιοχή για να εντοπιστούν τα αίτια.
Ο κολικός αναγνωρίζεται ότι έχει πολύ γρήγορη πορεία, με μέτρια έως υψηλή ένταση πόνου.
Ο κολικός είναι ανησυχητικός αν είναι συχνός και σχετίζεται με άλλα συμπτώματα, που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη περιοχή στην οποία εμφανίζεται.
Για τον αποκλεισμό του πόνου είναι δυνατόν να καταφύγετε σε μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. να θυμάστε, ωστόσο, ότι αυτά τα φάρμακα εξαλείφουν τον πόνο αλλά δεν δρουν στην αιτία.
Η διάρκεια ενός κολικού είναι συνήθως πολύ μικρή, αλλά μπορεί να είναι διαλείπουσα, επομένως αυτοί οι σπασμοί μπορεί να διαρκέσουν για ώρες.
Πρώτα απ ‘όλα, είναι απαραίτητο να επισκεφθείτε έναν γιατρό, να τους εντοπίσετε ακριβώς και στη συνέχεια να επικοινωνήσετε με έναν ειδικό για την αντιμετώπιση της αιτίας που προκαλεί.