Κυστίτιδα: τι είναι, αιτίες, θεραπεία και θεραπείες
Τι είναι η κυστίτιδα
Με τον όρο κυστίτιδα εννοούμε κυριολεκτικά μια φλεγμονή της ουροδόχου κύστης, ή του οργάνου στο οποίο συγκλίνουν τα υγρά που φιλτράρονται από τα νεφρά πριν την αποβολή. Η κυστίτιδα, που επικρατεί στις γυναίκες του γυναικείου φύλου, είναι συνήθως μια κατάσταση που δεν πρέπει να προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία και η οποία εκδηλώνεται τις περισσότερες φορές σε οξεία μορφή.
Από την άποψη της σοβαρότητας της λοίμωξης, είναι δυνατόν να διακρίνουμε την κυστίτιδα σε δύο βασικούς τύπους:
• κυστίτιδα χωρίς επιπλοκές.
• επιπλεγμένη κυστίτιδα.
Κυστίτιδα χωρίς επιπλοκές
Μια κυστίτιδα χωρίς επιπλοκές είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται με κλασικά συμπτώματα που σχετίζονται με το πρόβλημα, αλλά δεν προκαλεί περαιτέρω προβλήματα. Ωστόσο, καλό είναι να διακρίνουμε την μη επιπλεγμένη κυστίτιδα σε δύο διακριτές οικογένειες, οι οποίες διαφέρουν ανάλογα με τη συχνότητα με την οποία εμφανίζονται. Υπό αυτή την άποψη, στην πραγματικότητα, μπορούμε να διακρίνουμε την κυστίτιδα οξεία, οι οποίες εμφανίζονται από καιρού εις καιρόν με μια μάλλον έντονη συμπτωματολογία, από εκείνα croni ότι, οι οποίες είναι πιο κοινές αλλά λιγότερο παρεμβατική. Προφανώς, εάν πάσχετε από χρόνια κυστίτιδα καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, καθώς είναι απαραίτητο να εντοπιστεί η αιτία που προκαλεί τη συχνή εμφάνισή της.
Επιπλεγμένη κυστίτιδα
Μιλάμε για επιπλεγμένη κυστίτιδα όταν τα συμπτώματα ή οι αιτιολογικοί παράγοντες που προκαλούν το πρόβλημα μπορεί επίσης να σχετίζονται με άλλες ενοχλήσεις. Μάλιστα, αυτό που πολύ συχνά συμβαίνει είναι ότι οι παράγοντες που προκαλούν την κυστίτιδα και οι εκδηλώσεις της αποδυναμώνουν τον οργανισμό, προκαλώντας αυξημένη έκθεση σε άλλες ασθένειες, οξείες ή χρόνιες.
Οξεία προβλήματα που σχετίζονται με επιπλεγμένη κυστίτιδα περιλαμβάνουν πυελονεφρίτιδα, μια σπάνια φλεγμονή (που προκαλείται από μόλυνση) του νεφρού που προκαλεί απολέπιση των επιθηλιακών κυττάρων του, καθώς και άλλες βακτηριακές ή μυκητιασικές λοιμώξεις.
Ωστόσο, η επιπλεγμένη κυστίτιδα μπορεί επίσης να προκαλέσει μακροχρόνια προβλήματα που διαρκούν με την πάροδο του χρόνου, συμπεριλαμβανομένης της δυσπαρεύνιας, η οποία συνίσταται στην αίσθηση πόνου στην περιοχή της πυέλου κατά τη σεξουαλική επαφή, καθώς και γενικά στη σύσπαση της περιοχής και, στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, ορισμένες μορφές καρκίνου.
Συμπτώματα κυστίτιδας
Είναι επιτακτική ανάγκη να δοθεί μεγάλη προσοχή στα συμπτώματα της κυστίτιδας, καθώς πολλά από αυτά μπορεί να συνδέονται με άλλες καταστάσεις. Για να υποθέσουμε σωστά ότι πρόκειται για κυστίτιδα, είναι απαραίτητο να βεβαιωθείτε ότι εκδηλώνονται περισσότερα από ένα από τα εγγενή συμπτώματα του προβλήματος. Διαφορετικά, η συμβουλή γιατρού είναι αναμφίβολα απαραίτητη, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ένα πρόβλημα που δεν σχετίζεται με την κυστίτιδα.
Δεδομένου ότι η κυστίτιδα επηρεάζει τα όργανα που σχετίζονται με την αποβολή των ούρων, είναι σαφές ότι τα περισσότερα από τα συμπτώματα της φλεγμονής, οξεία ή χρόνια, συγκεντρώνονται στην περιοχή.
Συγκεκριμένα, μεταξύ των κύριων συμπτωμάτων που μπορεί να συνδεθούν με την κυστίτιδα είναι η επείγουσα ανάγκη για ούρηση, η οποία εμφανίζεται συχνά ακόμη και αν η κύστη είναι σχεδόν άδεια. Το κάψιμο προστίθεται επίσης στην ανάγκη για ούρηση , η οποία γίνεται ιδιαίτερα έντονη κατά τη διάρκεια της πράξης, καθώς και στην πιθανή παρουσία ιχνών αίματος στο υγρό.
Η παρουσία οποιωνδήποτε δυσάρεστων οσμών δεν πρέπει να αγνοηθεί : εάν αισθάνεστε μια μη φυσιολογική μυρωδιά να προέρχεται από τα ούρα σας, καλό είναι να θυμάστε ότι μπορεί να είναι ένα σαφές σύμπτωμα της δραστηριότητας μικροοργανισμών, οι οποίοι παράγουν τοξίνες ή πολύ συχνά πτητικά συστατικά, ικανά να μεταφέρει μια ορισμένη μυρωδιά στο οσφρητικό σύστημα.
Προφανώς, ο επίμονος πόνος στην περιοχή της πυέλου είναι επίσης σύμπτωμα της κυστίτιδας, όπως και η αίσθηση ότι δεν έχεις απαλλαγεί εντελώς από τα περιττά υγρά αμέσως μετά την πράξη.
Στη συνέχεια, υπάρχουν άλλα συμπτώματα που προκαλούνται από την ανοσολογική απόκριση του σώματος, τα οποία, αρχικά, μπορεί να μην συσχετίζονται με κυστίτιδα. Ειδικότερα, ο πυρετός και τα ρίγη είναι συμπτώματα που οφείλονται σε λοίμωξη σε εξέλιξη, που δεν συσχετίζονται πάντα εύκολα με κυστίτιδα.
Κυστίτιδα: τα αίτια
Με βάση τα παραπάνω, είναι σαφές ότι η κυστίτιδα προκαλείται από βακτηριακή υπερανάπτυξη. Εκτός από τα άτομα με χρόνια κυστίτιδα, ο αποικισμός του ουροποιητικού συστήματος από μικροοργανισμούς είναι συνήθως περίπλοκος και δεν είναι τυχαίο ότι τα ούρα είναι, στις περισσότερες περιπτώσεις, στείρα. Παρά τη φυσική άμυνα του σώματος, μπορεί να συμβεί κάποια βακτήρια να καταφέρουν να διεισδύσουν στην ουρήθρα και να την κάνουν ενδιαίτημά τους, πολλαπλασιάζοντας και προκαλώντας μια σειρά μεταβολικών αντιδράσεων που στη συνέχεια καταλήγουν σε μόλυνση και συναφή συμπτώματα.
Προφανώς, η αυξημένη συγκέντρωση μικροοργανισμών κοντά στην ουρήθρα αποδίδεται με τη σειρά της σε μια σειρά από κακές συνήθειες ή/και φυσιολογικές καταστάσεις του ατόμου.
Από αυτή την άποψη, είναι σαφές ότι τα άτομα με ανοσοκαταστολή έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση για αυτόν τον τύπο λοίμωξης, η οποία μπορεί επίσης να συμβεί μετά από θεραπεία βασισμένη σε αντιβιοτικά (τα οποία, όπως είναι γνωστό, έχουν επίσης επιβλαβείς επιδράσεις στην εντερική μικροχλωρίδα. ευνοϊκά).
Ωστόσο, ακόμη και ορισμένες ανεπαρκείς συνήθειες υγιεινής μπορούν να προκαλέσουν τον πολλαπλασιασμό των μικροοργανισμών: πολύ συχνά, στην πραγματικότητα, τα βακτήρια που αποικίζουν την ουρήθρα και την ουροδόχο κύστη ακολουθούν μια ανοδική πορεία και συνήθως έχουν προέλευση κοπράνων. Το γεγονός παραμένει ότι ακόμη και η εισαγωγή μολυσμένων τροφίμων ή βακτηριαιμίας (δηλαδή η παρουσία μικροοργανισμών στο αίμα, που είναι συνήθως αποστειρωμένο), μπορεί να προκαλέσει μικροβιακή ανάπτυξη στην περιοχή της πυέλου, σύμφωνα με την καθοδική διαδρομή.
Η κυστίτιδα είναι πολύ πιο συχνή στις γυναίκες παρά στους άνδρες, και αυτό μπορεί πιθανώς να αποδοθεί στο γεγονός ότι η γυναικεία γεννητική περιοχή είναι πιο ευαίσθητη και υπόκειται σε ορμονικές αλλαγές (σκεφτείτε απλώς την εμμηνόπαυση ή μια απλή αλλαγή του κολπικού pH).
Πώς να θεραπεύσετε την κυστίτιδα: όλες οι θεραπείες
Αυτή η ενοχλητική φλεγμονή της ουροδόχου κύστης μπορεί να διαγνωστεί σωστά μόνο από τον θεράποντα ιατρό, ο οποίος είναι επίσης σε θέση να προτείνει μια ολοκληρωμένη, αποτελεσματική και κατάλληλη θεραπεία για το άτομο κατά της νόσου.
Προφανώς, αυτό δεν σημαίνει ότι η θεραπεία που προτείνει ο γιατρός μπορεί να συνδυαστεί με μια σειρά εναλλακτικών θεραπειών για την εξάλειψη των συμπτωμάτων ή, εάν η πάθηση δεν έχει εκδηλωθεί ακόμη, για την πρόληψη της.
Φαρμακευτικά φάρμακα για την κυστίτιδα
Όπως ήδη αναφέρθηκε, τα καταλληλότερα φάρμακα για την κυστίτιδα μπορούν να προτείνονται μόνο από γιατρό. Ωστόσο, δεδομένου ότι η προέλευση του προβλήματος είναι βακτηριακής φύσης, δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι πρόκειται για θεραπεία που βασίζεται σε αντιβιοτικά.
Συγκεκριμένα, πρέπει να επιλεγούν όλα εκείνα τα μόρια που έχουν σημαντική βακτηριοκτόνο δράση έναντι των φυσιολογικών εντερικών βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων στελεχών Escherichia coli, Staphylococcus και Clostridium. Επιπλέον, το σκεύασμα που προτείνει ο γιατρός έχει σε πολλές περιπτώσεις επίσης την ικανότητα να απελευθερώνει το δραστικό συστατικό με ελεγχόμενο τρόπο απευθείας στο σημείο όπου υπάρχει η μόλυνση.
Τα αντιβιοτικά μπορούν στη συνέχεια να συνδυαστούν με ορισμένα παυσίπονα για την ανακούφιση από το κάψιμο και τα συμπτώματα της κυστίτιδας, καθώς και με άλλα ενεργά συστατικά που είναι αφιερωμένα στην ανασύσταση της βακτηριακής χλωρίδας.
Φυσικές θεραπείες για κυστίτιδα
Αν και δεν είναι δυνατόν να βασιστείτε μόνο σε φυσικές θεραπείες, καλό είναι να γνωρίζετε ότι ορισμένες από αυτές είναι πολύ αποτελεσματικές στην καταπολέμηση των μικροοργανισμών που προκαλούν κυστίτιδα.
Πρώτα απ ‘όλα, είναι σκόπιμο να καταφύγουμε σε έναν από τους κύριους συμμάχους της υγείας: το νερό. Σε αυτή την περίπτωση όμως το νερό έχει σημαντική μηχανική επίδραση.
Μάλιστα, η κατανάλωση πολύ νερού ευνοεί τη μερική αποβολή μικροοργανισμών, οι οποίοι παρασύρονται από τη ροή του υγρού. Φυσικά αυτό δεν είναι η απόλυτη θεραπεία, αλλά είναι ένας πολύ χρήσιμος μηχανισμός για τη μείωση της συγκέντρωσης μικροοργανισμών στην ουρήθρα (ειδικά αν αυτή φτάσει σε πολύ υψηλές τιμές) προκειμένου να ευνοηθεί η δράση άλλων φαρμάκων ή/και δραστικών συστατικών.
Ακόμη και ορισμένα όξινα τρόφιμα μπορεί να έχουν ελαφρά βακτηριοστατική δράση: με αυτόν τον τρόπο, στην πραγματικότητα, κάποια περίσσεια οξέων (όπως κιτρικό, ασκορβικό και οξικό) μπορεί να χυθούν στα ούρα, προκαλώντας το θάνατο των περισσότερων αιτιολογικών παραγόντων που ευθύνονται για την κυστίτιδα. Τροφές πλούσιες σε οξέα είναι τα ακτινίδια, τα κόκκινα φρούτα, τα λεμόνια και γενικότερα τα εσπεριδοειδή.
Επιπλέον, δεν πρέπει να αγνοηθεί η ποιότητα των εσωρούχων που φοράτε. Πρέπει να είναι πάντα καθαρό και κυρίως να μην σφίγγει πολύ κοντά στα γεννητικά όργανα, καθώς αυτή η κατάσταση μπορεί να ευνοήσει τη μόλυνση και τη μετανάστευση βακτηρίων προς την ουροδόχο κύστη.
Πώς να αποτρέψετε την κυστίτιδα
Εκτός από τα διορθωτικά μέτρα, θα πρέπει να δοθεί κάποιος χώρος σε προληπτικούς παράγοντες. Ο πιο σημαντικός παράγοντας για την πρόληψη της κυστίτιδας είναι αναμφίβολα η διατροφή.
Όπως φαίνεται παραπάνω, ο πολλαπλασιασμός των παθογόνων στην ουροδόχο κύστη είναι σπάνιος και όταν συμβαίνει συνήθως, η ευθύνη βαρύνει την κακή άμυνα του ανοσοποιητικού.
Από αυτή την άποψη, είναι χρήσιμο να καταναλώνετε τρόφιμα που περιέχουν ζωντανά βακτήρια και σε επαρκείς ποσότητες. Μεταξύ αυτών σίγουρα δεν μπορεί να λείπει το γιαούρτι, το οποίο με τα συγκεκριμένα στελέχη του καταφέρνει να προάγει την αποκατάσταση της μικροχλωρίδας (ειδικά μετά από θεραπεία βασισμένη σε αντιβιοτικά), αλλά συνιστώνται ανεπιφύλακτα και άλλα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως κεφίρ, λάχανο λάχανο και ορισμένα λαχανικά. Επίσης στην αγορά υπάρχουν αμέτρητα σκευάσματα που περιέχουν προβιοτικά, τα οποία είναι μικροοργανισμοί ειδικά επιλεγμένοι για ορισμένες πολύ χρήσιμες μεταβολικές δραστηριότητες.
Μπορεί να σας ενδιαφέρει: