Πόνος στο ισχίο: συμπτώματα, αιτίες, θεραπείες και ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνετε
Το ισχίο, γνωστό στην κοινή ορολογία ως « πλευρά », είναι η δεύτερη μεγαλύτερη άρθρωση στο ανθρώπινο σώμα, πίσω μόνο από το γόνατο. Αν και είναι μια τόσο μεγάλη και επομένως εξίσου σημαντική άρθρωση, είναι λιγότερο γνωστή από το γόνατο, καθώς το τελευταίο είναι περισσότερο εκτεθειμένο στο εξωτερικό περιβάλλον.
Οι γοφοί εκτελούν πολλές λειτουργίες: χάρη σε αυτούς είναι δυνατό να διατηρήσετε την ισορροπία, να περπατήσετε σωστά και να ελέγξετε την επάρκεια της στάσης του ατόμου . Επιπλέον, αν και οι αρθρώσεις του δεν είναι ορατές (ειδικά επειδή βρίσκονται βαθιά κάτω από το δέρμα και τους μύες, άρα όχι σε εκτεθειμένη περιοχή), αποτελούν θεμελιώδες στοιχείο για την υγεία του ατόμου, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις, η ένταση συσσωρεύεται λόγω κακής συμπεριφοράς, κόπωσης νεύρων ή υπερβολικού στρες.
Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, ο πόνος στο ισχίο είναι ένας σημαντικός δείκτης που δεν πρέπει να υποτιμάται, αφού σε πολλές περιπτώσεις αντιπροσωπεύει το μέσο με το οποίο το ανθρώπινο σώμα – και ιδιαίτερα το κινητικό σύστημα – επικοινωνεί ότι υπάρχει κάποια δυσλειτουργία. Εδώ είναι λοιπόν όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον πόνο στο ισχίο.
Πόνος στο ισχίο: συμπτώματα
Όσον αφορά τα συμπτώματα του πόνου στο ισχίο, δεν είναι απαραίτητη μια ιδιαίτερα εις βάθος θεραπεία. Αυτό που νιώθετε, στην πραγματικότητα, είναι απλώς μια αίσθηση πόνου που είναι γενικά ήπιος αλλά ταυτόχρονα επίμονος και πολύ ενοχλητικός.
Είναι ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε, ωστόσο, τις περιπτώσεις στις οποίες αυτός ο πόνος εξασθενεί ή απομακρύνεται πλήρως, γιατί από αυτή την ανάλυση είναι δυνατόν να εντοπιστούν πιο εύκολα τα αίτια της διαταραχής.
Σε μερικούς ανθρώπους, ο πόνος στο ισχίο δεν περιορίζεται μόνο στην περιοχή, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει το κάτω μέρος της πλάτης. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει, για παράδειγμα, ότι η νευρική ένταση είναι η ρίζα της δυσάρεστης αίσθησης. Η ομιλία είναι πανομοιότυπη στην περίπτωση που ο πόνος στο ισχίο γίνεται αισθητός και προς το γόνατο.
Επιπλέον, ανάλογα με τα αίτια, οι πόνοι στο ισχίο μπορεί να εμφανιστούν στη μία πλευρά ή και στις δύο, αλλά ανεξάρτητα από την τοποθεσία δεν πρέπει να υποτιμηθούν. Ενώ ένας πόνος που τονίζεται μόνο στη μία πλευρά μπορεί να υποδηλώνει την υπόθεση μιας λανθασμένης στάσης(με τη σειρά του να αποδοθεί σε σωματικά ή συμπεριφορικά αίτια διαφόρων ειδών), η επίμονη ενόχληση και στις δύο πλευρές απαιτεί πιο εις βάθος έρευνες για να μπορέσουμε να εντοπίσουμε την αιτία ενεργοποίησης και, κατά συνέπεια, στην ανάπτυξη μιας στοχευμένης θεραπείας.
Οι πόνοι στις αρθρώσεις τη νύχτα είναι επίσης αρκετά συνηθισμένοι : στην πραγματικότητα, πολλά άτομα ισχυρίζονται ότι αντιλαμβάνονται πόνο στο ένα ή και στα δύο ακόμη και μόνο κατά την ανάπαυση, πόνο που διαρκεί μέχρι το ξύπνημα και στη συνέχεια εξαφανίζεται προσωρινά κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Επίσης, ο πόνος στο ισχίο μπορεί να εμφανιστεί όταν εκτελείτε μια αθλητική δραστηριότητα που περιλαμβάνει το κάτω μέρος του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των ποδιών και των γοφών.
Δεδομένου ότι, όπως μόλις αναφέρθηκε, ο πόνος στο ισχίο μπορεί να σχετίζεται με διάφορες παθήσεις, καλό είναι να μελετήσετε προσεκτικά τις αιτίες του.
Πόνος στο ισχίο: αιτίες
Οι αιτίες του πόνου στο ισχίο είναι πολλές, αλλά μπορούν να ταξινομηθούν -με λίγες εξαιρέσεις- σε δύο μεγάλες κατηγορίες: σωματικό τραύμα ή φλεγμονή.
Το σωματικό τραύμα μπορεί να αποδοθεί σε βίαιη πρόσκρουση της περιοχής με σκληρή επιφάνεια. Σε συνήθεις περιπτώσεις, συνήθως όχι πολύ σοβαρές, δεν χρειάζεται να παρέμβετε συγκεκριμένα: απλώς εφαρμόστε μια καταπραϋντική κρέμα στην πάσχουσα περιοχή και περιμένετε να εξαφανιστεί η μελανιά που σχηματίστηκε.
Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα τμήματα του πληθυσμού, που πιθανώς επηρεάζονται από συγκεκριμένες συνθήκες, στα οποία οι συνέπειες μιας απλής πρόσκρουσης με ένα αντικείμενο, ακόμη και αν δεν είναι πολύ βίαιη, μπορεί να είναι αρκετά σοβαρές. Αυτή είναι η περίπτωση των ηλικιωμένων, για παράδειγμα: όταν ένα άτομο που έχει περάσει την ηλικία των 65 προσκρούει σε ένα έπιπλο, μια συσκευή ή μια σκληρή επιφάνεια, ακόμη και με όχι πολύ βίαιο τρόπο, μπορεί να παραπονεθεί για πόνο στο ισχίο για μεγάλο χρονικό διάστημα και αγώνας για την πλήρη ανάκτηση της κινητικότητας. Η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί περαιτέρω από την πιθανή διάγνωση της οστεοπόρωσης. Στην περίπτωση αυτή, στην πραγματικότητα, τα οστά έχουν λιγότερο συμπαγή και ανθεκτική συνοχή από αυτά των φυσιολογικών ατόμων, επομένως μπορεί να συμβεί ένα μικρό τραύμα να επιμηκύνει τοχρόνους ανάρρωσης και προκαλούν σημαντική ενόχληση.
Επιπλέον, εάν ο πόνος είναι αισθητός στη βουβωνική χώρα, μπορεί να υποδηλώνει πιθανή εξάρθρωση των τενόντων και των ιστών του χόνδρου. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις προφανώς είναι απαραίτητο να διερευνηθεί και να ανακαλυφθεί με ακρίβεια η αιτία του πόνου.
Ωστόσο, όπως ήδη αναφέρθηκε, ο πόνος στο ισχίο μπορεί επίσης να οφείλεται σε συσσώρευση έντασης, η οποία συμβαίνει όταν, για παράδειγμα, κρατιέται μια ακατάλληλη στάση. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να αποδοθεί τόσο σε λάθος συμπεριφορά όσο και σε φυσιολογικές καταστάσεις που απαιτούν ειδική θεραπεία, όπως η ασυμμετρία των κάτω άκρων.
Άλλες αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν πόνο στο ισχίο είναι η χρόνια φλεγμονή που προσβάλλει τα νεύρα και σε λιγότερο συχνές περιπτώσεις ορισμένες μορφές όγκων. Ωστόσο, ο πόνος στο ισχίο μπορεί επίσης να γίνει αισθητός στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης.
Πόνος στο ισχίο και αρθρίτιδα: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Η αρθρίτιδα είναι μια χρόνια ασθένεια για την οποία δεν είναι γνωστή οριστική θεραπεία σήμερα . η κύρια επίδραση του συνδρόμου είναι η απώλεια χόνδρινου ιστού κοντά στις αρθρώσεις, με επακόλουθο πόνο και δυσκολία στην ολοκλήρωση των κινήσεων. Όταν η αρθρίτιδα επηρεάζει το ισχίο, ονομάζεται κοξάρθρωση, η οποία έχει την ικανότητα να εμποδίζει την κίνηση και να κάνει ακόμη και μια απλή δραστηριότητα όπως το περπάτημα επώδυνη.
Στην κοξάρθρωση, τα συμπτώματα επιδεινώνονται από το γεγονός ότι ο οστικός ιστός προσπαθεί να ανασυσταθεί, αλλά προκαλεί το σχηματισμό συσσωρεύσεων υλικού σε μέρη όπου αυτά δεν πρέπει να υπάρχουν. Σε λιγότερο σοβαρές περιπτώσεις, τα άτομα ζουν με πόνο, ενώ όταν η κατάσταση εμποδίζει υπερβολικά την καθημερινότητα του ασθενούς, είναι δυνατή η παρέμβαση με την τοποθέτηση προσθετικής.
Φυσικές και μη φυσικές θεραπείες για τον πόνο του ισχίου
Ο πόνος στο ισχίο μπορεί να ανακουφιστεί ή να εξαλειφθεί με διάφορους τρόπους. Μεταξύ αυτών, είναι δυνατό να απαριθμηθούν ορισμένες φυσικές θεραπείες και άλλες φαρμακευτικής φύσης που βελτιώνουν την κατάσταση δρώντας σε συγκεκριμένες αιτίες.
Φυσικές θεραπείες για τον πόνο στο ισχίο
Όταν οι πόνοι που επηρεάζουν το ισχίο είναι πολύ έντονοι, είναι δυνατό να παρέμβουμε με φυσικές θεραπείες οι οποίες, αν και δεν μπορούν πάντα να τους εξαφανίσουν εντελώς, βοηθούν στην ανακούφισή τους.
Σε περιπτώσεις που ο πόνος οφείλεται σε λανθασμένη στάση του σώματος, προφανώς εκτός από τη διόρθωση του ίδιου είναι δυνατόν να παρέμβουμε και με μασάζ. Σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητο να βασιστείτε σε έναν ειδικό στον τομέα, γιατί μια λανθασμένη παρέμβαση θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση.
Τα μασάζ με τη σειρά τους μπορεί να είναι ενοχλητικά επιτόπου, γιατί όπως είναι φυσικό ο ειδικός καλείται να επέμβει ενεργά στο σημείο από το οποίο προέρχεται ο πόνος.
Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, επιπλέον, ορισμένοι κλάδοι – συμπεριλαμβανομένης της γιόγκα – μπορούν να προωθήσουν την ανάληψη σωστής στάσης και να καταπραΰνουν τους πόνους των μυών και των αρθρώσεων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που επηρεάζουν τους γοφούς.
Μια έγκυρη βοήθεια μπορεί επίσης να ληφθεί από τη διατροφή, ειδικά στη φάση της ανάρρωσης: η από του στόματος πρόσληψη κολλαγόνου και γλυκοζαμίνης (που υπάρχουν σε αυτό το συμπλήρωμα ), δύο μορίων άφθονα στον συνδετικό ιστό των οποίων η λειτουργία είναι να προάγει την ανάπτυξη των χόνδρων και των συνδέσμων γενικά, μπορεί να τονώσει και να επιταχύνει την αποκατάσταση των βέλτιστων συνθηκών και να αποτελεί έγκυρη βοήθεια στη φάση της πρόληψης.
Άλλες θεραπείες
Εάν με φυσικές θεραπείες δεν είναι δυνατό ή δεν είναι δυνατό να ανακουφιστεί ο πόνος στο ισχίο, είναι δυνατόν να παρέμβουμε με τη λήψη ειδικά σχεδιασμένων φαρμάκων. Μεταξύ αυτών, για παράδειγμα, είναι τα αντιφλεγμονώδη, τα οποία μπορούν να κάνουν τον πόνο πιο εύκολα υποφερτό ή να τον αφαιρέσουν εντελώς, έστω και προσωρινά. Μεταξύ των πιο χρησιμοποιούμενων αντιφλεγμονωδών σε αυτή την περίπτωση είναι η παρακεταμόλη και η ιβουπροφαίνη.
Σε περίπτωση που η αιτία πρόκλησης του πόνου στο ισχίο είναι η αρθρίτιδα, είναι δυνατό να ζητηθούν διηθήσεις υαλουρονικού οξέος, οι οποίες καταπραΰνουν τις επιπτώσεις της χρόνιας νόσου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (που κυμαίνεται από 3 έως 6 μήνες).
Εάν, από την άλλη, ο πόνος στο ισχίο οφείλεται σε εξόγκωμα, είναι δυνατή η εφαρμογή λοσιόν με βάση μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
Φυσικά, πριν καταφύγετε σε οποιαδήποτε φαρμακευτική λύση, είναι απολύτως απαραίτητο να ζητήσετε μια συνεννόηση με το γιατρό σας.
Για να διορθώσετε τη στάση του σώματος, ειδικά σε περίπτωση ασυμμετρίας των κάτω άκρων, μπορείτε να επικοινωνήσετε με έναν ορθοπεδικό και να ζητήσετε μια εσωτερική σόλα που να επαναφέρει το σωστό επίπεδο μεταξύ των ισχίων και να εξαλείψει τον πόνο.
Διαβάστε επίσης Τα καλύτερα συμπληρώματα κατά της οστεοαρθρίτιδας
Πόνος στο ισχίο: τι εξετάσεις να κάνω;
Για να λάβετε μια σχετική διάγνωση, είναι απαραίτητο πρώτα από όλα να απευθυνθείτε στον γιατρό σας. Μάλιστα, με το ιατρικό ιστορικό και τον γενικό έλεγχο, ο θεράπων ιατρός θα κατευθύνει τον ασθενή στον πλέον κατάλληλο για την περίσταση ειδικό.
Ανάλογα με την περίπτωση, ο εξειδικευμένος ιατρός μπορεί να επέμβει σε σωματικό επίπεδο (π.χ. πραγματοποιώντας τα μασάζ που αναφέρονται παραπάνω) ή να ζητήσει αξονική τομογραφία ή υπερηχογράφημα με τα οποία είναι δυνατή η άμεση παρακολούθηση της κατάστασης των οστών και των αρθρώσεων. ποσοτικοποιήσει τυχόν ζημιές.