Πώς να θεραπεύσετε την οστεοπόρωση με φυσικές μεθόδους: ο οριστικός οδηγός.
Η οστεοπόρωση είναι μια συστηματική ασθένεια που προσβάλλει ολόκληρο τον σκελετό, καθώς προκαλεί αλλοίωση του οστικού ιστού, προκαλώντας δυσκαμψία και πόνο στους γοφούς, την πλάτη, τα πόδια ή τα χέρια, τα χέρια και τα πόδια.
Το κύριο αποτέλεσμα της νόσου, στην πραγματικότητα, είναι να γκρεμίσει τη δομή των οστών, δρώντας στον ιστό και σχηματίζοντας μικροπόρους που κάνουν το υλικό πολύ πιο εύθραυστο.
Λόγω αυτού του πολύ προβληματικού αποτελέσματος, τα άτομα που πάσχουν από οστεοπόρωση είναι πολύ πιο εκτεθειμένα σε περισσότερο ή λιγότερο σοβαρά κατάγματα, και ακόμη και ένα μικρό τραύμα μπορεί να είναι -για αυτούς- πηγή πολύ σημαντικής ενόχλησης. Συγκεκριμένα, τα πιο ευαίσθητα οστά φαίνεται να είναι τα μηριαία οστά και η σπονδυλική στήλη.
Ο βιολογικός μηχανισμός που πυροδοτεί την οστεοπόρωση περιλαμβάνει τους οστεοβλάστες και τους οστεοκλάστες, δηλαδή τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την κατασκευή και την καταστροφή του οστού, αντίστοιχα. Φυσικά, σε περίπτωση οστεοπόρωσης η δραστηριότητα των ελαιοκλαστών υπερισχύει αυτής των ελαιοβλαστών.
Η οστεοπόρωση μπορεί να διαγνωστεί μέσω ειδικής εξέτασης που στοχεύει στη μέτρηση της οστικής πυκνότητας, αλλά μπορεί να είναι ασυμπτωματική για μεγάλο χρονικό διάστημα και να εκδηλωθεί μόνο μετά από τραύμα.
Ποια είναι τα αίτια της οστεοπόρωσης
Δυστυχώς, η οστεοπόρωση προκαλείται από διαφορετικούς λόγους, που δεν εξηγούνται όλοι επαρκώς από την επιστημονική κοινότητα.
Φυσικά, υπάρχει μια ορισμένη γενετική συμβολή: συνήθως, όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό οστεοπόρωσης είναι πιο πιθανό να προσβληθούν από τη νόσο. Αν και η συσχέτιση είναι προφανής, ωστόσο, τα γονίδια που ευθύνονται για αυτή τη μετάδοση δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί.
Ένας άλλος παράγοντας κινδύνου είναι αναμφίβολα η εμμηνόπαυση: οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν σε αυτή τη φάση της ζωής μιας γυναίκας προκαλούν, μεταξύ άλλων, αύξηση της δραστηριότητας των οστεοκλαστών, προδιαθέτοντας το άτομο για τη νόσο.
Μία από τις λειτουργικές αιτίες που σχετίζονται άμεσα με την εκδήλωση της οστεοπόρωσης είναι η έλλειψη ασβεστίου. Το ασβέστιο, στην πραγματικότητα, είναι το κύριο μέταλλο (αλλά όχι το μοναδικό) που συνθέτει τα οστά, επομένως η απουσία του προφανώς εμποδίζει την αναδόμηση του οστικού ιστού.
Φαίνεται επίσης ότι οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση να προσβληθούν από οστεοπόρωση.
Τέλος, η υπερβολική λεπτότητα ή η κατάχρηση ορισμένων φαρμάκων (ιδίως αντισπασμωδικών) είναι επίσης καταστάσεις που σχετίζονται έντονα με την οστεοπόρωση.
Ευτυχώς, αν και δεν υπάρχουν απόλυτες θεραπείες για την οστεοπόρωση, είναι δυνατόν να καταφύγουμε σε ορισμένες φυσικές θεραπείες -μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες- για να περιορίσουμε τα συμπτώματα και να ελαχιστοποιήσουμε την πιθανότητα καταγμάτων και προβλημάτων στα οστά.
Φυσικές θεραπείες για την οστεοπόρωση: σωματική δραστηριότητα
Μεταξύ των φυσικών θεραπειών για την οστεοπόρωση που πρέπει να υιοθετηθούν καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής υπάρχει αναμφίβολα αυτό του αθλητισμού. Ο καθιστικός τρόπος ζωής, μάλιστα, φαίνεται να συνδέεται στενά με την εκδήλωση της νόσου, επομένως η παραμονή ενεργού από μικρή ηλικία βοηθά στην πρόληψη της εμφάνισης οστεοπόρωσης σε μεγάλη ηλικία.
Ο μηχανισμός με τον οποίο η σωματική δραστηριότητα μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης οστεοπόρωσης είναι η αύξηση της οστικής πυκνότητας και δύναμης.
Ο αθλητισμός, ωστόσο, προάγει επίσης την ισορροπία και μειώνει την πιθανότητα πτώσης και βλάβης.
Για να εκπαιδεύσετε τα οστά και να αποφύγετε την οστεοπόρωση, καλό είναι να καταφεύγετε σε ασκήσεις με βάρη, στις οποίες το βάρος του σώματος και η σωματική δραστηριότητα επιβαρύνουν το σκελετικό σύστημα. Τα αθλήματα που έχουν αυτό το χαρακτηριστικό, για παράδειγμα, είναι ο χορός, η αερόβια δραστηριότητα καθώς και το ελαφρύ τρέξιμο. Τα αθλήματα ισορροπίας είναι επίσης πολύ χρήσιμα για τη βελτίωση της στάσης του σώματος και την αποφυγή της απώλειας της οστικής πυκνότητας.
Εάν η διάγνωση της οστεοπόρωσης έχει ήδη επιβεβαιωθεί, καλό είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν την άσκηση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, μάλιστα, υπάρχει κίνδυνος η σωματική δραστηριότητα να επιδεινώσει την κατάσταση, ειδικά αν επιλέξετε πολύ επικίνδυνα αθλήματα.
Επιπλέον, εάν η ενασχόληση με τον αθλητισμό για μια ζωή είναι απαραίτητη για την πρόληψη της οστεοπόρωσης, είναι επίσης καλό να γνωρίζουμε ότι το ιδανικό είναι να επικεντρωθούν αυτές οι πρακτικές στην περίοδο που κυμαίνεται από 20 έως 35 χρόνια, που είναι η χρονική περίοδος κατά την οποία γίνεται η ανοργανοποίηση των οστών. το πολύ.
Στην πραγματικότητα, η ενασχόληση με τον αθλητισμό σε αυτή την ηλικία βοηθά στη διατήρηση του τόνου των οστών και στην πρόληψη της απομετάλλωσης τους με την πάροδο της ηλικίας. Ως εκ τούτου, μπορούμε να πούμε χωρίς αμφιβολία ότι ο αθλητισμός είναι μια από τις κύριες φυσικές θεραπείες για την οστεοπόρωση.
Φυσικές θεραπείες για την οστεοπόρωση: διατροφή
Για την πρόληψη της οστεοπόρωσης και την αντιμετώπισή της – στο μέτρο του δυνατού – η διατροφή δεν μπορεί να αγνοηθεί. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, τόσο η ανεπάρκεια ασβεστίου όσο και η υπερβολική λεπτότητα (λόγω της έλλειψης λιπώδους ιστού, απαραίτητου για την έκκριση ορισμένων ορμονών) είναι καταστάσεις που σχετίζονται στενά με την οστεοπόρωση.
Δυστυχώς, το ανθρώπινο σώμα δεν είναι σε θέση να συνθέσει αυτόνομα τα απαραίτητα μέταλλα για να δώσει δύναμη στα οστά, επομένως είναι απαραίτητο να τα εισάγουμε μέσω της τροφής. Το ασβέστιο, ειδικότερα, είναι εξαιρετικά σημαντικό, και θα πρέπει να λαμβάνουν σε όλη τη ζωή τους επαρκείς πηγές αυτού του ορυκτού.
Χωρίς αμφιβολία, η κύρια πηγή ασβεστίου είναι το γάλα. Το ασβέστιο που υπάρχει σε αυτό το ποτό, στην πραγματικότητα, όχι μόνο φτάνει σε υψηλές συγκεντρώσεις, αλλά είναι επίσης πλήρως διαθέσιμο για κατανάλωση από τον ανθρώπινο οργανισμό, σε αντίθεση με αυτό που περιέχεται σε πολλά λαχανικά.
Μεταξύ των οικιακών θεραπειών για την οστεοπόρωση, ωστόσο, υπάρχει και η πρόσληψη μαγνησίου, ενός μετάλλου που μαζί με το ασβέστιο βοηθά να γίνουν τα οστά δυνατά και ανθεκτικά, επομένως λιγότερο επιρρεπή στην οστεοπόρωση. Το μαγνήσιο περιέχεται σε υψηλές συγκεντρώσεις σε όλα τα όσπρια, αλλά και στο κακάο και στα αποξηραμένα φρούτα. Δύο κουταλάκια του γλυκού φυστικοβούτυρο εκτιμάται ότι περιέχουν περίπου 50 mg μαγνησίου.
Για ισχυρών οστών, είναι επίσης απαραίτητο στη διατροφή μια συγκεκριμένη βιταμίνη, μόλις που εμπλέκονται στη ρύθμιση και ασβέστιο μεταβολισμού: η βιταμίνη D. Ελλείψει αυτού του μορίου, στην πραγματικότητα, το ασβέστιο και άλλα μέταλλα που εισάγονται με τη διατροφή δεν μπορούν να απορροφηθούν, επομένως χάνονται.
Ευτυχώς, η βιταμίνη D δεν είναι διαθέσιμη μόνο στα τρόφιμα, αλλά μπορεί επίσης να συντεθεί απλά με την έκθεση στον ήλιο. Αυτό σημαίνει ότι η ηλιοθεραπεία (με ελεγχόμενο τρόπο και με τις σωστές προφυλάξεις) μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη για την πρόληψη της οστεοπόρωσης.
Ταυτόχρονα, η περιορισμένη πρόσληψη αλατιού συγκαταλέγεται στις φυσικές θεραπείες για την οστεοπόρωση. Αυτό το μόριο που χρησιμοποιείται για τον αρωματισμό των πιάτων, στην πραγματικότητα, δεσμεύει το ασβέστιο και το παρασύρει μαζί του στα ούρα, αποφεύγοντας έτσι την είσοδό του στα οστά.
Ομοιοπαθητικά φάρμακα για την οστεοπόρωση: βότανα και τεχνικές για την πρόληψη και τη θεραπεία της
Η ομοιοπαθητική έχει αφιερωθεί από καιρό στη μελέτη χρήσιμων μεθόδων για την πρόληψη της οστεοπόρωσης και τη θεραπεία της. Μελέτες έχουν οδηγήσει στη σύσταση της χρήσης μερικών βοτάνων, στα οποία αποδίδονται αναμεταλλευτικές και αναζωογονητικές ιδιότητες για τα οστά.
Μεταξύ αυτών, το yarrow είναι από τα πιο κατάλληλα. Τα άνθη και τα φύλλα αυτού του φυτού ροδόχρου ακμής έχουν αντισπασμωδικές, αντιφλεγμονώδεις και επουλωτικές ιδιότητες και τα αποτελέσματα του εκχυλίσματος από αυτά τα συστατικά φαίνεται να είναι πολύ ισχυρά στα οστά.
Επιπλέον, μεταξύ των φυσικών θεραπειών για την οστεοπόρωση, τα λουλούδια Bach δεν μπορούν να αγνοηθούν: Ειδικότερα, οι ειδικοί των λουλουδιών Bach συνιστούν τη χρήση νερού Oak and Rock, χάρη στο οποίο είναι δυνατό να ξεπεραστεί ο σωματικός πόνος καθώς και ο φόβος. Η ακαμψία είναι επίσης περιορισμένη χάρη στο εκχύλισμα αυτών των φυτών.
Τέλος, το νύχι του διαβόλου και η κινέζικη αγγελική κάνουν επίσης εξαιρετική δράση κατά της οστεοπόρωσης.
Άλλες φυσικές θεραπείες για την οστεοπόρωση
Μεταξύ των θεραπειών της γιαγιάς για την οστεοπόρωση, υπάρχει και η εγκατάλειψη ορισμένων λανθασμένων συνηθειών. Η συνήθεια του καπνίσματος, για παράδειγμα, φαίνεται να σχετίζεται με την εμφάνιση της οστεοπόρωσης, ακόμα κι αν οι μηχανισμοί δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητοί. Ωστόσο, η διακοπή του καπνίσματος περιορίζει την πιθανότητα να υποφέρετε από αυτή τη λεπτή και επικίνδυνη κατάσταση.
Συνιστάται επίσης να αποφεύγεται η κατάχρηση αλκοόλ και ναρκωτικών, τα οποία μπορούν να αλληλεπιδράσουν με την απορρόφηση μετάλλων και βιταμινών απαραίτητων για τη διασφάλιση της σωστής οστικής πυκνότητας, καθώς και να επιταχύνουν το φαινόμενο της γήρανσης και της φθοράς του σκελετικού ιστού.
Μπορεί να σας ενδιαφέρει: