Τριχόπτωση: αιτίες, συμπτώματα, θεραπείες και πότε πρέπει να ανησυχείτε
Τριχόπτωση: τι είναι και τι την προκαλεί
Η τριχόπτωση συνίσταται στην απώλεια, συχνά όχι πολύ συνεπή, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις έντονη και εμφανή, των μαλλιών ή των πυλώνων που προσκολλώνται στο τριχωτό της κεφαλής που σχηματίζονται από πρωτεΐνες υψηλής αντοχής, συμπεριλαμβανομένης της κερατίνης. Το φαινόμενο της τριχόπτωσης περιλαμβάνει την απώλεια ινών ξεκινώντας από τον βολβό, επομένως όλες εκείνες οι περιπτώσεις για τις οποίες η τρίχα τείνει να σπάσει πρέπει να αποκλειστούν.
Υπό κανονικές συνθήκες, τα μαλλιά καλύπτουν ολόκληρο το κρανίο ενός ατόμου και υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 150 τρίχες ανά τετραγωνικό εκατοστό, αν και ο αριθμός αυτός μπορεί να μειωθεί σημαντικά σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αναγνωριστεί μια ακριβής αιτία για την τριχόπτωση (ειδικά όταν είναι αρκετά έντονη), αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις είναι μια φυσιολογική και πολυπαραγοντική κατάσταση.
Από αυτή την άποψη, είναι καλό να απαριθμήσουμε μερικούς από τους κύριους λόγους για τους οποίους μπορεί να πέσουν τα μαλλιά, οι οποίοι περιλαμβάνουν τόσο κοινά όσο και φυσιολογικά φαινόμενα και ακριβέστερα οριοθετημένες καταστάσεις και που αποδίδονται σε συγκεκριμένους παράγοντες.
Το άγχος μεταξύ των αιτιών της τριχόπτωσης
Είναι πλέον γνωστό ότι το άγχος είναι η κύρια αιτία της αραίωσης των μαλλιών. Στην περίπτωση αυτή, μάλιστα, η τριχόπτωση λειτουργεί ως πραγματικό εργαλείο ανταπόκρισης του οργανισμού, γεγονός που αναδεικνύει τη δύσκολη κατάσταση που περνά.
Ο βιοχημικός μηχανισμός που βρίσκεται κάτω από αυτήν την αλυσιδωτή αντίδραση αποδίδεται στην τεστοστερόνη. Η συγκέντρωση της τεστοστερόνης στο αίμα, στην πραγματικότητα, συσχετίζεται θετικά με την ανάπτυξη των μαλλιών. Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου στρες, ωστόσο, τα επίπεδα τεστοστερόνης μειώνονται (και αυτό αποδεικνύεται επίσης από την έλλειψη λίμπιντο που επηρεάζει πολλά άτομα σε αυτές τις καταστάσεις), η οποία προκαλεί τριχόπτωση, η οποία είναι περισσότερο ή λιγότερο έντονη ανάλογα με το θέμα.
Αυτός ο μηχανισμός εξηγεί επίσης γιατί οι γυναίκες εκτίθενται περισσότερο στην τριχόπτωση κατά τη διάρκεια περιόδων στρες: αν και οι άνδρες τείνουν να επηρεάζονται περισσότερο από το φαινόμενο συνολικά, στις γυναίκες τα επίπεδα τεστοστερόνης είναι φυσιολογικά χαμηλά (σε αντίθεση με τα ανδρογόνα), επομένως οι στρεσογόνοι περίοδοι προκαλούν περαιτέρω μείωση, που οδηγεί σε μεγαλύτερη τριχόπτωση.
Τριχόπτωση: ο ρόλος της εποχής
Στο ζωικό βασίλειο είναι αρκετά συχνό το φαινόμενο να πέφτουν τα μαλλιά σε συγκεκριμένες στιγμές. Είναι ένας αμυντικός μηχανισμός που χρησιμοποιούν τα ζώα για να εξασφαλίσουν μια πιο έντονη ανάπτυξη νέων τριχών, απαραίτητο για να αμυνθούν από το κρύο του χειμώνα. Αυτό, μάλιστα, εξηγεί και γιατί το φαινόμενο εμφανίζεται πιο συχνά το φθινόπωρο.
Πιθανότατα, ο σύγχρονος άνθρωπος κληρονόμησε αυτόν τον μηχανισμό από την αρχαιότητα, κατά την οποία τον χρησιμοποιούσε για τον ίδιο λόγο με τα ζώα. Ευτυχώς, σήμερα δεν υπάρχει πια αυτή η ανάγκη και ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο η τριχόπτωση είναι πιο έντονη από άλλες εποχές του χρόνου, αλλά όχι πολύ εμφανώς.
Επομένως, το φθινόπωρο και την άνοιξη δεν υπάρχει απολύτως λόγος ανησυχίας εάν παρατηρείτε πιο έντονη τριχόπτωση από ό,τι άλλες εποχές του χρόνου: στις περισσότερες περιπτώσεις είναι μια εντελώς φυσιολογική διαδικασία.
Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα μεταξύ των αιτιών της τριχόπτωσης
Μία από τις αιτίες που σχετίζονται άμεσα με την τριχόπτωση, καθώς και μια πιο συγκεκριμένη πάθηση που επηρεάζει, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, περίπου το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού, είναι η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα.
Αυτή η πάθηση εμφανίζεται κυρίως σε βρέφη (για τα οποία είναι γνωστή ως «κούνια») και παιδιά, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει τους ενήλικες και να προκαλέσει έντονη τριχόπτωση.
Οι παράγοντες που προκαλούν τη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα δεν είναι ακόμη σαφείς: θεωρείται ότι υπάρχει κάποια γενετική συνεισφορά, αλλά μεταξύ των αιτιών υπάρχει επίσης πιθανή εμπλοκή του ανοσοποιητικού συστήματος, που θα μπορούσε να προκαλέσει ανεπιθύμητη απόκριση. Αποτέλεσμα αυτού είναι η αλλοίωση της σύστασης του σμήγματος, με σχετικό σχηματισμό κρούστας και τριχόπτωση.
Ψωρίαση, Λύκος και άλλες διαταραχές που προκαλούν αλωπεκία
Η έντονη τριχόπτωση μπορεί επίσης να προκληθεί από μία από τις διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως η ψωρίαση και ο λύκος, για παράδειγμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η αλωπεκία μπορεί να εμφανίσει ουλές (με πλήρη απώλεια του βολβού της τρίχας) και να επηρεάσει μεγάλες περιοχές του κρανίου. Αυτές είναι αναμφίβολα πολύ συγκεκριμένες καταστάσεις, καθώς και σοβαρές και δύσκολο να επιλυθούν, λόγω της επανεμφάνισης αυτών των καταστάσεων στις οποίες η ασαφής συμμετοχή του ανοσοποιητικού συστήματος καθιστά δύσκολη την εύρεση μιας ad hoc θεραπείας.
Τριχόπτωση στους άνδρες
Η τριχόπτωση στους άνδρες, όταν δεν παίρνει υπερβολικά εμφανείς διαστάσεις, μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι τα αρσενικά άτομα τείνουν να έχουν πολύ κοντά μαλλιά, γεγονός που καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό της απώλειας πρωτεϊνικών ινών από το τριχωτό της κεφαλής. Η αραίωση των μαλλιών στους άνδρες παρατηρείται κυρίως όταν αρχίζουν να εμφανίζονται μπαλώματα.
Τέλος, πρέπει να πούμε ότι οι άνδρες είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι στο πρόβλημα της τριχόπτωσης, για καθαρά γενετικά αίτια. Με τα χρόνια, μάλιστα, πολλοί άνδρες μπορεί να προσβληθούν από ανδρογενετική αλωπεκία, που σχετίζεται με τη μείωση της ορμόνης στην κυκλοφορία, και η οποία μπορεί να επηρεάσει τη μετωπιαία περιοχή, ορισμένα σημεία ή, πιο συχνά, την περιοχή της κορυφής.
Επιπλέον, σύμφωνα με ορισμένα στοιχεία του Ινστιτούτου Helvetico Sanders, η Ιταλία συγκαταλέγεται στις 10 χώρες με τους περισσότερους άνδρες που πλήττονται από φαλάκρα στον κόσμο, καθώς το πρόβλημα επηρεάζει περισσότερους από 8 εκατομμύρια άνδρες, όλων των ηλικιών.
Τριχόπτωση στις γυναίκες
Σε γενικές γραμμές (αν και όχι πάντα), οι γυναίκες είναι σε θέση να αναδείξουν κάθε τριχόπτωση πολύ πιο γρήγορα από τους άνδρες, είτε πρόκειται για φυσιολογικά φαινόμενα είτε για ιδιαίτερες καταστάσεις. Αυτό οφείλεται σε καθαρά κοινωνικούς λόγους, δηλαδή σε σχέση με το γεγονός ότι οι γυναίκες τείνουν να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στα μαλλιά από τους άνδρες, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ότι η τριχόπτωση προκαλεί μείωση του όγκου των μαλλιών, η οποία είναι εύκολα αισθητή.
Για παράδειγμα, οι γυναίκες μπορούν να εντοπίσουν την ασυνήθιστη τριχόπτωση απλά χτενίζοντας τα και παρατηρώντας πόσες ίνες κολλάνε στη βούρτσα.
Όπως ήδη αναφέρθηκε, η αραίωση των μαλλιών είναι φυσιολογική σε ορισμένες περιόδους ή σε περιόδους στρες, αλλά υπάρχουν επίσης ορισμένα στάδια ζωής που τείνουν να αυξάνουν την πιθανότητα πτώσης των μαλλιών.
Στην πραγματικότητα, μετά την εμμηνόπαυση η συγκέντρωση της τεστοστερόνης μειώνεται σημαντικά, και αυτό οδηγεί σε έντονη τριχόπτωση, καθώς και στην αποδυνάμωση των ινών που εξακολουθούν να προσκολλώνται στο τριχωτό της κεφαλής.
Τριχόπτωση στα παιδιά
Τα παιδιά, σε όλα τα στάδια της ανάπτυξής τους (μέχρι την εφηβεία) υπόκεινται σε συνεχή αλλαγή μαλλιών. Για παράδειγμα, δεν γεννιούνται όλα τα μωρά με μαλλιά και αυτά που έρχονται στο φως με πυκνά μαλλιά προορίζονται να χάσουν το μεγαλύτερο μέρος τους μέσα σε αρκετούς μήνες: πρόκειται για νεογνική αλωπεκία, στις περισσότερες περιπτώσεις εντελώς φυσιολογική.
Επιπλέον, στις πιο έντονες φάσεις ανάπτυξης είναι αρκετά συνηθισμένο να παρατηρείται απώλεια μαλλιών στα παιδιά, καθώς το σώμα τείνει να διοχετεύει ενέργεια και θρεπτικούς πόρους σε άλλα συστήματα και ιστούς, που παρουσιάζουν μεγαλύτερη ζήτηση.
Τριχόπτωση: Πότε πρέπει να ανησυχείτε;
Σε αυτό το σημείο πιθανότατα αναρωτιέστε πότε να ανησυχείτε. Γενικά, θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή εάν η αλωπεκία εμφανίζεται άφθονη και σε περιόδους που δεν σχετίζονται φυσιολογικά με αυτό το φαινόμενο ή εάν η τριχόπτωση δεν έχει κανονική κατανομή (αλλά είναι σε μπαλώματα) και επηρεάζει επίσης τις βλεφαρίδες και τα φρύδια ή άλλες περιοχές του σώμα.
Η αραίωση των μαλλιών θα πρέπει να παρατηρείται πιο προσεκτικά εάν υπάρχει ταυτόχρονη απώλεια της συνοχής των ινών, καθώς και εάν εμφανιστούν άλλα δερματικά εξανθήματα που μπορεί προφανώς να μην σχετίζονται με αλωπεκία.
Διατροφή για περιορισμό της τριχόπτωσης
Γενικά, δεδομένου ότι τα μαλλιά αποτελούνται κυρίως από κερατίνη – η οποία είναι μια πρωτεΐνη – η δίαιτα για τον περιορισμό του φαινομένου της αλωπεκίας πρέπει να βασίζεται σε αζωτούχες ουσίες. Οι κύριες πηγές πρωτεΐνης πρέπει να είναι οι φυτικές (με ιδιαίτερη προτίμηση στη σόγια και τα όσπρια), εναλλάσσοντάς τες τακτικά με ζωικές πηγές, συμπεριλαμβανομένου του κόκκινου κρέατος, του λευκού κρέατος και των αυγών.
Σε όλα αυτά, επιπλέον, είναι απαραίτητο να προστεθούν πηγές βιταμινών της ομάδας ή Β, καθώς και μέταλλα, καθώς αυτές οι ουσίες είναι απαραίτητες για να επιτρέψουν τη δραστηριότητα των ενζύμων που είναι υπεύθυνα για το χτίσιμο των μαλλιών. Αυτό σημαίνει ότι τα προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, τα λιπαρά ψάρια και οι κόνδυλοι, συμπεριλαμβανομένων των πατατών, δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή .
Επιπλέον, από καθαρά θερμιδική άποψη, δεν είναι απαραίτητο να μειωθεί δραστικά η πρόσληψη θερμίδων, καθώς αυτό θα μπορούσε να είναι πηγή άγχους και να προκαλέσει άμεσα αραίωση μαλλιών.
Τριχόπτωση: οι πιθανές θεραπείες
Ευτυχώς, η ιατρική έχει παράσχει πολλά εργαλεία για την αντιμετώπιση αυτού του αντιαισθητικού φαινομένου. Φυσικά, εκτός από τα πραγματικά φάρμακα, η φαρμακοβιομηχανία έχει παράσχει και συγκεκριμένα συμπληρώματα, τα οποία στοχεύουν στην ενίσχυση της δράσης κατά της τριχόπτωσης ορισμένων φυσικών ενεργών συστατικών. Εδώ, λοιπόν, είναι οι κύριες θεραπείες που πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση της αλωπεκίας.
Τριχόπτωση: φαρμακευτικές θεραπείες
Μεταξύ των μορίων που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης, ειδικά στους άνδρες, υπάρχει η μινοξιδίλη. Αυτό το δραστικό συστατικό δρα κατά της γυροειδής αλωπεκίας και θα πρέπει να δείξει τα αποτελέσματά του μέσα σε λίγες εβδομάδες από τη χρήση.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ειδικά αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ικανά να εξουδετερώσουν την ανεπιθύμητη ανοσοαπόκριση, συμπεριλαμβανομένης της βηταμεθαζόνης. το ελάττωμα αυτής της ουσίας, ωστόσο, είναι να προκαλέσει μια ελαφριά φαγούρα στην περιοχή εφαρμογής.
Τέλος, εάν το πρόβλημα είναι ορμονικό, είναι απαραίτητο να καταφύγετε σε συγκεκριμένη θεραπεία, κατόπιν συμβουλής του γιατρού σας.
Φυσικές θεραπείες και συμπληρώματα διατροφής για την τριχόπτωση
Εκτός από τις πρωτεϊνικές ουσίες που χρειάζεται το σώμα για τη σύνθεση νέων μαλλιών, υπάρχουν και ορισμένες τροφές που μπορούν να τονώσουν την ενζυμική δραστηριότητα. Είναι, για παράδειγμα, η αλόη βέρα, της οποίας ο χυμός θρέφει βαθιά τόσο τους βολβούς όσο και τα μαλλιά και τα ενισχύει με εξαιρετικό τρόπο. Ως εναλλακτική λύση στην αλόη βέρα, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τη χέννα (η οποία λειτουργεί και ως βαφή) καθώς και λάδι αβοκάντο, με μαλακτική και θρεπτική δράση στο δέρμα.
Φυσικά, τα συμπληρώματα διατροφής που παρασκευάζονται για την καταπολέμηση της τριχόπτωσης βασίζονται σε αυτά (και άλλα) συστατικά, τα οποία ωστόσο τροποποιούνται για να είναι πιο προσιτά και εύκολα χρησιμοποιήσιμα από τον ανθρώπινο οργανισμό.
Πρόσφατα γράψαμε ένα άρθρο για το Profolan, ένα πολύ καλό συμπλήρωμα τριχόπτωσης.
Εκτός από τα συμπληρώματα, αξίζει να αναφέρουμε και τις λοσιόν με σπρέι κατά της τριχόπτωσης που είναι πλέον εύκολα διαθέσιμες στην αγορά, θεωρούνται από τις καλύτερες θεραπείες γιατί χάρη στη δυνατότητα εφαρμογής απευθείας στο δέρμα και τα μαλλιά με ομοιογενή τρόπο, είναι σε θέση να μεταφέρουν ιδιότητες γρήγορα και αποτελεσματικά, μια λοσιόν αυτού του τύπου, για παράδειγμα, είναι η περίφημη » ReCrescita Forte «.
Μπορεί να σας ενδιαφέρει: