Moringa: ιδιότητες, οφέλη, χρήσεις και αντενδείξεις
Τι είναι το moringa
Το Moringa, από καθαρά βοτανική άποψη, είναι ένα γένος φυτών που ανήκει στην οικογένεια Moringaceae. Στην πραγματικότητα, ο κοινός όρος «moringa» αναφέρεται σε ένα συγκεκριμένο είδος, δηλαδή το Moringa oleifera Lam.
Χαρακτηριστικό για τα ινδικά εδάφη κοντά στα Ιμαλάια, το moringa μοιάζει με θάμνο που μπορεί να φτάσει αρκετά μέτρα σε ύψος. Τα κοινά φυτά έχουν ύψος μεταξύ 4 και 7 μέτρων, αλλά είναι γνωστά δείγματα αυτού του είδους που έχουν φτάσει τα 10 μέτρα σε ύψος. Ο κορμός του είναι διακλαδισμένος στη βάση, που είναι απαλός στην αφή, σχεδόν σπογγώδες. Τα φύλλα, συνήθως μικρά και με χαρακτηριστικό ωοειδές σχήμα, έχουν έντονο πράσινο χρώμα στο μέρος που εκτίθεται στον ήλιο και απαλό πράσινο σε αυτό που βρίσκεται στη σκιά. Σε πιο ζεστά μέρη, όπως στην ινδική ενδοχώρα, μπορεί να ανθίσει έως και 3 φορές το χρόνο.
Τα άνθη του είναι μικρά και λευκά, ενώ οι καρποί, μόλις ωριμάσουν, παίρνουν ξυλώδη σύσταση.
Όλα τα μέρη του φυτού είναι βρώσιμα και χρησιμοποιούνται ευρέως στην Ινδία. Πριν από αιώνες, οι κάτοικοι της περιοχής πίστευαν ότι ο θάμνος είχε θαυματουργές ιδιότητες, τόσο που του έδωσαν το προσωνύμιο « δέντρο των θαυμάτων ».
Ανάμεσα στις σημαντικότερες λειτουργίες του, εκτός από τις καλλυντικές και τις διατροφικές, είναι αυτή του κροκιδωτικού παράγοντα. Μάλιστα, κοντά στον Νείλο, το φυτό χρησιμοποιήθηκε ευρέως για τον καθαρισμό του νερού για ανθρώπινη κατανάλωση.
Η καλλιέργειά του είναι αρκετά απλή: το φυτό δεν έχει ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα κατά τη διάρκεια της ζωής του. σαν να μην έφτανε αυτό, είναι σε θέση να αντισταθεί καλά στην ξηρασία, ένα χαρακτηριστικό που του επέτρεψε να προσαρμοστεί καλά στις τροπικές περιοχές τυπικές της Ινδίας και της Αιγύπτου.
Moringa: όλες οι ευεργετικές του ιδιότητες
Οι ιδιότητες του moringa είναι πολλαπλές. Όπως ήδη αναφέρθηκε, αναμφίβολα το πιο άξιο προσοχής είναι οι θρεπτικές του ιδιότητες. Στην πραγματικότητα, το moringa χρησιμοποιείται πλέον ως πηγή επιβίωσης για υπανάπτυκτους πληθυσμούς, όπου λείπει η τροφή και ο υποσιτισμός είναι αχαλίνωτος.
Οι ιδιότητες του moringa διαφέρουν ανάλογα με το τμήμα του φυτού που αναλύεται. Για παράδειγμα, σχετικά με τα φύλλα είναι γνωστό ότι έχουν υψηλές συγκεντρώσεις βιταμινών υψηλής βιοδιαθέσεως.
Αυτές περιλαμβάνουν σχεδόν όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β (με εξαίρεση τη Β12) και υψηλές συγκεντρώσεις βιταμίνης C, σημαντικά υψηλότερες από αυτές που είναι τυπικές του πορτοκαλιού. Επιπλέον, δεν λείπουν τα καροτενοειδή και η προβιταμίνη Α, καθώς και μια ομάδα μετάλλων απαραίτητα για τη διατήρηση του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένων ψευδάργυρου, ασβεστίου, σιδήρου, νατρίου και καλίου, καθώς και μαγνησίου.
Επιπλέον, τα φύλλα είναι πλούσια σε απαραίτητα αμινοξέα, που σημαίνει ότι το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να συνθέσει ανεξάρτητα, γεγονός που τα καθιστά ιδιαίτερα θρεπτικά.
Οι λοβοί της moringa, όταν είναι άγουρες, συλλέγονται και χρησιμοποιούνται όπως και άλλα όσπρια στη διατροφή. Αυτό που τα διακρίνει, σε αυτή την περίπτωση, δεν είναι το υψηλό ποσοστό πρωτεϊνών, αλλά οι αδιάλυτες ίνες που φέρνουν, καθώς και το μαγγάνιο, το οποίο αντίθετα απουσιάζει από τα φύλλα.
Από τους σπόρους του moringa, ωστόσο, εξάγεται το γνωστό λάδι Behen, το οποίο χρησιμοποιείται στα καλλυντικά για την εκτέλεση λεπτών και χαλαρωτικών μασάζ. Το έλαιο που εξάγεται από σπόρους moringa, όταν δεν είναι εξευγενισμένο, είναι επίσης κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση. Χαρακτηρίζεται από γλυκιά επίγευση, και από διατροφική άποψη είναι πλούσιο σε ακόρεστα λιπαρά οξέα, με το ελαϊκό (λιπαρό οξύ στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο) να κυριαρχεί σε όλα τα άλλα.
Επιπλέον, από λειτουργική άποψη, το moringa έχει δείξει πολλαπλά θετικά αποτελέσματα για την ανθρώπινη υγεία. Συγκεκριμένα, η υψηλή συγκέντρωση πολυφαινολών, συμπεριλαμβανομένων των φλαβονοειδών, προσδίδει στα φύλλα του φυτού αξιόλογες αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Επιπλέον, τα μέταλλα και άλλες δευτερεύουσες ενώσεις που υπάρχουν σε μικρές συγκεντρώσεις αναγκάζουν το moringa να δρα ως φυσικό αντιβιοτικό, καθώς είναι ενεργό έναντι των θετικών κατά Gram βακτηρίων πρώτα και κατά Gram αρνητικών δευτερευόντως. Επιπλέον, αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες αποδίδονται στο φυτό, ακόμη και αν απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για αυτά τα χαρακτηριστικά προκειμένου να επιβεβαιωθεί η παρουσία τους.
Επιπλέον, το moringa έχει υποχοληστερολαιμικές και υπογλυκαιμικές ιδιότητες , επομένως διεγείρει τη μείωση των επιπέδων ινσουλίνης στο αίμα, προλαμβάνοντας όλα τα προβλήματα που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη πάθηση. Επιπλέον, η παρουσία ωμέγα 3, 6 και 9 λιπαρών μειώνει τη συσσώρευση λιπιδίων σε πολλές περιοχές.
Οι χρήσεις του moringa
Ως τροπικό φυτό, το moringa δεν είναι κατάλληλο για καλλιέργεια στην Ιταλία, καθώς το εύκρατο κλίμα δεν του επιτρέπει να ζήσει σε αυτή τη χώρα. Στην Ινδία, όπως και σε όλα τα άλλα μέρη όπου το φυτό μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς προβλήματα, οι χρήσεις του είναι πολλαπλές.
Τα φύλλα, για παράδειγμα, ψιλοκόβονται για να δώσουν μια λεπτή πράσινη σκόνη και χρησιμοποιούνται ως άρωμα ή καρύκευμα σε πολλά πιάτα. Το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί επίσης να επιτευχθεί με την αφυδάτωση των φύλλων εκ των προτέρων.
Με φύλλα μορίνγκα, οι κάτοικοι των ασιατικών χωρών συνήθως παρασκευάζουν σούπες, καθώς και σάλτσες και κρέμες κάθε είδους. Τα ψιλοκομμένα και αποξηραμένα φύλλα, καθώς και πιθανώς ζυμωμένα, χρησιμοποιούνται επίσης για την παρασκευή αφεψημάτων.
Σύμφωνα με πολλές μελέτες, οι ιδιότητές του είναι παρόμοιες με αυτές του τσαγιού matcha, ιαπωνικής προέλευσης.
Οι λοβοί συλλέγονται και βράζονται, ενώ οι σπόροι του moringa μπορούν να μαγειρευτούν, να φρυγανιστούν ή να υποβληθούν σε εκχύλιση, για να ληφθεί το λάδι που περιγράφηκε παραπάνω.
Οι ρίζες, όπως και τα φύλλα, ψιλοκόβονται και χρησιμοποιούνται για να δώσουν εξωτικά αρώματα στα πιάτα.
Τα άνθη Moringa, από την άλλη, προστίθενται σε φρέσκες σαλάτες και από αυτά είναι δυνατό να ληφθεί μέλι με ιδιαίτερο και λεπτό άρωμα.
Από όλες τις χρήσεις που μόλις αναφέρθηκαν, μόνο λίγες είναι επί του παρόντος ευρέως διαδεδομένες στην Ιταλία. Σίγουρα, για παράδειγμα, ψιλοκομμένα και αποξηραμένα φύλλα mornga έχουν φτάσει στο Bel Paese, που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή υγιεινών αφεψημάτων και ευεργετικών ροφημάτων. Ομοίως, το σπορέλαιο moringa χρησιμοποιείται ευρέως στα καλλυντικά, καθώς είναι μαλακτικό και θρεπτικό.
Ωστόσο, όπως ήδη αναφέρθηκε, στην Ιταλία δεν είναι δυνατό να βρεθεί ολόκληρο το φυτό moringa, επομένως αυτή τη στιγμή οι λοβοί, οι ρίζες και το στέλεχος δεν χρησιμοποιούνται ευρέως.
Συμπληρώματα διατροφής με βάση το moringa
Ωστόσο, η Moringa, ή μάλλον τα φύλλα της, χρησιμοποιούνται ευρέως στη σύνθεση ειδικών συμπληρωμάτων διατροφής. Ο λόγος για αυτήν την επιλογή εξηγείται σύντομα από τις θρεπτικές ιδιότητες των φύλλων αυτού του φυτού, που περιγράφονται ευρέως παραπάνω.
Τα συμπληρώματα moringa, που χρησιμοποιούνται για την άσκηση αντιοξειδωτικής δράσης ή για την εισαγωγή θρεπτικών συστατικών που λείπουν στη διατροφή σας, διατίθενται σε διάφορες μορφές. Μία από τις πιο κοινές μορφές είναι αναμφίβολα η σκόνη: σε αυτήν την περίπτωση, η σκόνη moringa, πράσινης απόχρωσης και ελαφρώς πικάντικης γεύσης, μπορεί να προστεθεί σε ποτά ή smoothies, ακολουθώντας σχολαστικά τις δόσεις που προτείνει ο κατασκευαστής.
Ωστόσο, τα συμπληρώματα moringa είναι επίσης διαθέσιμα σε μορφή κάψουλας. Ο στόχος αυτής της διαφορετικής μορφής πρόσληψης είναι διπλός και συνίσταται όχι μόνο στην απόκρυψη εξωτικών αρωμάτων που μπορεί να μην είναι ευχάριστα στον ουρανίσκο όλων, αλλά και στη ρύθμιση της απελευθέρωσης θρεπτικών συστατικών, προκειμένου να παραταθεί η ευεργετική δράση των συστατικών. ενεργά συστατικά που περιέχονται στο συμπλήρωμα.
Να θυμάστε, ωστόσο, ότι τα συμπληρώματα διατροφής δεν προορίζονται ως υποκατάστατα γεύματος, αλλά ως σύμμαχοι μιας ποικίλης και ισορροπημένης διατροφής.
Moringa: όλες οι αντενδείξεις
Όντας μια σχετικά νέα τροφή για τον ιταλικό πληθυσμό, αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατόν να πούμε με βεβαιότητα την απουσία παρενεργειών.
Ωστόσο, η επιστημονική έρευνα έχει κάνει σημαντικά βήματα προς τα εμπρός από αυτή την άποψη, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι η υπερβολική κατανάλωση ριζών moringa προκαλεί ναυτία, έμετο και άλλα δυσάρεστα συμπτώματα λόγω της παρουσίας ενός αλκαλοειδούς, της σπιροκίνης, που μπορεί να εμποδίσει τη μετάδοση του νεύρου. παρορμήσεις.
Επιπλέον, παρά την ευρεία χρήση του ως θρεπτικό συστατικό για υπανάπτυκτους πληθυσμούς, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι το moringa έχει παρενέργειες στους άνδρες, με ιδιαίτερη αναφορά σε τυχόν αλλεργίες.
Επιπλέον, ορισμένες μελέτες έχουν δημοσιευθεί στην επιστημονική βιβλιογραφία που καταδεικνύουν την αποτυχημένη επίδραση των ριζών και άλλων τμημάτων του φυτού. περιμένοντας περαιτέρω επιβεβαίωση ή άρνηση, επομένως, συνιστάται ως προληπτικό μέτρο στις γυναίκες στην εγκυμοσύνη να μην καταναλώνουν moringa.
Η κατανάλωση moringa πρέπει επίσης να ελέγχεται κατά τη λήψη φαρμάκων: είναι γνωστό, στην πραγματικότητα, ότι οι χημικές ενώσεις που περιέχονται σε αυτό το φυτό μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία του κυτοχρώματος P450, αναστέλλοντας τη δραστηριότητά του.
Σε περίπτωση που παίρνετε φάρμακα, αλλά γενικότερα ως προφύλαξη, συνιστάται ιδιαίτερα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν πάρετε εκχυλίσματα ή συμπληρώματα moringa.